Region zajedno u borbi za nova tržišta

17.11.2014. 10:17 / Izvor: B92
Region zajedno u borbi za nova tržišta

Više ministara poljoprivrede koji su se okupili uoči Pete konferencije o maloprodaji u poljoprivredi u Dubrovniku održali su sastanak na kome su razgovarali o tome kako da zajedno nastupaju na stranim tržištima.

Zemlje regiona imaju "hranu koju mogu svima da prodaju ali ne mogu dovoljno da proizvedu", ocijenjeno je na Petoj konferenciji o malopodaji u Hrvatskoj, gdje učestvuju predstavnici svih bivših članica Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije SFRJ.

Hrvatski ministar Tihomir Jakovina smatra da taj problem dijele svi u regionu zbog čega treba raditi na zajedničkom nastupu.

Otvarajući ovu konferenciju, Jakovina je rekao da je problem nedovoljne proizvodnje karakteristika svih zemalja regiona, a primjer su nedostatak teletine i govedine, koju bi mogli da izvoze u ogromnim količinama, ali je nemaju, prenosi B92.

On je naznačio da je samo u Hrvatskoj van upotrebe pola miliona hektara zemlje, a da je slična situacija i u drugim zemljama bivše Jugoslavije.

Po njegovom mišljenju, region treba da teži skandinavskom modelu saradnje, ali je od toga još prilično daleko.

"Ono što možemo, a što su ministri regiona koji su u svojim zemljama zaduženi za pojloprivredu zaključili uoči ove konferencije, je čvrst dogovor da se naprave operativni timovi koji će ubuduće sarađivati upravo na zajedničkom nastupu na trećim tržištima, a sve kako bi se prevazišli prije svega izuzetno loši aspekti krize izazvane sukobom Evropske unije i Rusije, u kom su mnogi proizvođači ostali bez tržišta," rekao je on.

Na Konferenciji učestvuju predstavnici regiona, ministri, privrednici, bankari, sa jednim ciljem: da pronađu odgovore na krizu u sektoru proizvodnje hrane i prodaje, da analiziraju nove pristupe potrošaču, pripreme se za neke buduće nevolje, poput poplava, koje su pogodile cijeli region, ali prije svega da pruže odgovore na izazove krize u ovoj oblasti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti