Počela izgradnja autoputa u Crnoj Gori

12.05.2015. 08:23 / Izvor: SRNA
Počela izgradnja autoputa u Crnoj Gori

Radovi na izgradnji autoputa Bar - Boljare, na granici sa Srbijom, zvanično su počeli, a gradnja prioritetne dionice Smokovac - Uvač - Mateševo trebalo bi da bude završena za četiri godine.

Radovi na izgradnji autoputa Bar - Boljare, na granici sa Srbijom, zvanično su počeli jučer, a gradnja prioritetne dionice Smokovac - Uvač - Mateševo trebalo bi da bude završena za četiri godine.

"Ovaj dan će ući u istoriju Crne Gore, poput drugih majskih dana", izjavio je crnogorski ministar saobraćaja Ivan Brajović na konferenciji za novinare u Podgorici povodom početka realizacije ovog projekta.

On je istakao da će realizacija ovog projekta preporučiti Crnu Goru da bude sastavni dio EU i NATO-a.

"Stvoreni su svi preduslovi za početak radova na prioritetnoj dionici i za izradu glavnog projekta", rekao je Brajović i dodao da su isplaćeni svi avansi izvođaču radova, kineskoj kompaniji CRBC, a da otplata glavnice kredita počinje 2020. godine.

Brajović očekuje da će radovi na gradnji prioritetne dionice predstavljati zamajac ukupnim ekonomskim kretanjima u Crnoj Gori, ističući da od danas treba očekivati i veće angažovanje domaćih resursa.

Radovi će biti izvođeni u tri etape, a najzahtjevniji poduhvat je izgradnja mosta Moračica, dugog kilometar, čiji će glavni stub od 180 metara oboriti rekord po visini na Balkanu.

Na prioritetnoj 41 kilometar dugoj dionici od Smokovca preko Uvača do Mateševa biće izgrađeno 18 tunela, zatim 13 mostova i pet vijadukata. Trasa Smokovac - Mataševo koštaće 809 miliona evra.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti