Ministarstvo radi sve kako bi normaliziralo cestovni teretni prijevoz

15.04.2020. 10:57 / Izvor: Akta.ba
Ministarstvo radi sve kako bi normaliziralo cestovni teretni prijevoz

Pojavom globalnih problema izazvanih pandemijom bolesti COVID-19, Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine poduzelo je niz aktivnosti kako bi olakšalo ovu izuzetno tešku situaciju građanima.

Pojavom globalnih problema izazvanih pandemijom bolesti COVID-19, Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine poduzelo je niz aktivnosti kako bi olakšalo ovu izuzetno tešku situaciju građanima.

Ministar Vojin Mitrović 16. marta uputio je dopis Ministarstvu saobraćaja i veza Crne Gore, Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske i Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije predlažući da se na nivou ministara prometa uspostavi komunikacija koja će omogućiti nesmetan protok robe između zemalja Evropske unije i zapadnog Balkana.

Nakon toga, 19. marta Štab civilne zaštite Republike Hrvatske donio je odluku o graničnim prijelazima preko kojih će se odvijati tranzitni promet teretnih vozila preko teritorije Hrvatske i na granici s BiH u tu svrhu određuje prijelaze Nova Sela, Stara Gradiška i Slavonski Šamac.

Budući da mnoge zemlje preduzimaju odgovarajuće jednostrane mjere kako bi se situacija uslijed širenja koronavirusa što je moguće više stavila pod kontrolu, na nivou Evropske unije i zapadnog Balkana preduzete su sve aktivnosti da se iz tih mjera i ograničenja isključi međunarodni cestovni prijevoz robe kako bi se snabdijevanjem robom u ovakvo teškoj situaciji barem malo ublažili negativni efekti pandemije.

Stoga su inicijativom „zelenih koridora“ iz Komunikacije Evropske komisije od 23. marta, pored EU koridora, određeni i koridori koji trebaju biti uspostavljeni u zemljama zapadnog Balkana.

Tako je i Vijeće ministara BiH donijelo Odluku o određivanju graničnih prijelaza za prijevoz robe u cestovnom tranzitnom prometu kroz BiH između Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore i cestovnih pravaca kojima je dozvoljeno kretanje teretnih motornih vozila registriranih u drugim državama u tranzitu kroz BiH, a kako bi se spriječilo širenja koronavirusa.

Tom odlukom je određeno da su granični prijelazi kojima se odvija tranzitni promet preko BiH s Hrvatskom Bijača - Nova Sela, Gradiška - Stara Gradiška te Šamac - Slavonski Šamac, s Republikom Srbijom Rača - Sremska Rača, a sa Crnom Gorom Klobuk - Ilino brdo. 

Kako bi se smanjile gužve na granicama BiH i ubrzao promet kamiona i robe, ministar Mitrović i ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić održali su 25. marta sastanak sa ambasadorom Republike Hrvatske u BiH Ivanom Sabolićem.

Nakon apela ministra Mitrovića od 31. marta, Republika Srbija je 2. aprila u potpunosti ukinula policijske pratnje i konvoje u međunarodnom prometu robe, pomažući tako vozačima, zdravstvenim i radnicima na graničnim prijelazima te svim građanima BiH i Srbije u lakšem snabdijevanju potrebnom robom.

Iz istih razloga, ministar Mitrović je uputio apel i Vladi Republike Hrvatske za ukidanje policijske pratnje i konvoja u međunarodnom prometu robe, a uzimajući u obzir da su za međunarodni tranzitni prijevoz robe preko teritorije Hrvatske već određena tri međunarodna granična prijelaza između dviju zemalja.

S tim u vezi, ministar Mitrović je dopisom informirao i ministra mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Olega Butkovića da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo Zajednički prijedlog koji su pripremili Zajednički sekretarijat Prometne zajednice i Sekretarijat CEFTA-e s ciljem olakšavanja prometa i trgovine osnovne robe sa zapadnim Balkanom, a u skladu sa tačkom 15. Komunikacije Evropske komisije.

Kako bi ubrzao rješavanje tog problema, ministar Mitrović je telefonski razgovarao sa ambasadorom Evropske unije u BiH Johannom Sattlerom i šefom Sektora za ekonomska pitanja Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH Ericom Camusom i zamolio ih da svojim ličnim autoritetom kod institucija Hrvatske pomognu u rješavanju problema formiranja konvoja i policijske pratnje.

Naime, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH do sada se tri puta obraćalo zvaničnim institucijama Hrvatske i ukazivalo na taj problem, ali nije dobilo nikakvu povratnu informaciju, iako je BiH izrazila spremnost da usaglasi zahtjeve s potrebama Hrvatske.

Nakon što se uvjerio u izuzetno tešku situaciju trenutnog stanja u cestovnom teretnom prijevozu na graničnom prijelazu Bosanska Gradiška, ministar Mitrović obišao je i granični prijelaz Rača gdje je razgovarao s predstavnicima Granične policije BiH, Uprave za indirektno oporezivanje BiH i prijevoznicima, zamolivši sve za strpljenje i razumijevanje jer Ministarstvo radi sve kako bi normaliziralo stanje.

Pored cestovnog prometa, ministar Mitrović suočio se i s drugim problemima iz nadležnosti Ministarstva te je sa ministrom vanjske i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Republike Srbije Rasimom Ljajićem dogovorio da se razmjena pošte između dvije zemlje vrši na graničnom prijelazu Pavlovića most. Inače, razmjena pošte se nesmetano odvija od 3. aprila.

Uslijed pada zračnog prometa za više od 90 posto izazvanog pandemijom koronavirusa, i zrakoplovna industrija se suočava sa značajnom finansijskom krizom. Zbog toga su države članice EUROCONTROL-a usaglasile prijedlog finansijskog paketa vrijednog 1,126 milijardi eura koji bi omogućio zračnim prijevoznicima odgodu pristiglih plaćanja ka pružateljima usluga u zračnom prometu.

S tim u vezi, Ministarstvo je, nakon pribavljenog mišljenja Ministarstva finansija i trezora BiH, Agenciji za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine dalo saglasnost za glasanje, odnosno davanje podrške paketu mjera koji je predložio EUROCONTROL.

Uzimajući u obzir da se širenje pandemije izazvane COVID-19 značajno održava na odvijanje zračnog prometa, Koordinacioni tim Ministarstva naložio je Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH i Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH da izvrše procjenu utjecaja novonastale situacije na budžete svojih institucija.

Na inicijativu Ministarstva, Regulatorna agencija za komunikacije BiH produžila je važenje dozvole Odboru Sistema javnih RTV servisa u BiH za analogno zemaljsko emitiranje RTV signala na neodređeno vrijeme i pod istim uvjetima, a minimalno do prestanka vanredne situacije u BiH proglašene zbog pandemije.

Također, Ministarstvo je zatražilo od Regulatorne agencija za komunikacije da se odgodi puštanje digitalnog signala Multipleksa C do daljnjeg, jer to može izazvati katastrofalne posljedice na realiziranje signala Javnih RTV servisa u BiH u vrijeme kada je proglašeno stanje prirodne i druge nesreće i kada se putem analognog signala Javnih RTV servisa realizira specijalni program za izvođenje školske nastave, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti