Balkanske zemlje bi mogle pristati na produženje Turskog toka u Evropi

22.08.2015. 11:06 / Izvor: Fena
Balkanske zemlje bi mogle pristati na produženje Turskog toka u Evropi

Srbija, Makedonija, Grčka i Mađarska mogle bi potpisati memorandum o izgradnji plinovoda iz Turske prema Austriji, izvijestile su, citirajući izvor blizak projektu, ruske novine Vedomosti.

Srbija, Makedonija, Grčka i Mađarska mogle bi potpisati memorandum o izgradnji plinovoda iz Turske prema Austriji, izvijestile su, citirajući izvor blizak projektu, ruske novine Vedomosti, a prenosi Makedonska informativna agencija (MIA).

Cjevovod "Tesla", koji je produžetak Turskog toka ruskog plinskog giganta Gazproma, prolazit će kroz Grčku, Makedoniju, Srbiju, Mađarsku sve do plinskog čvorišta Baumgarten u Beču.

Ministri vanjskih poslova balkanskih država i Grčke trebaju se sastati u septembru da bi donijeli konačnu odluku o produženju cjevovoda, tvrdi neimenovni izvor.

Cjevovodni projekt  "Tesla", koji ima godišnji kapacitet od 27 milijardi kubičnih metara, treba se finalizirati do 2019. godine ukoliko ga odobre sve strane.

Grčka bi mogla odobriti produženje cjevovoda i do Italije, pišu ruske novine.

Turski tok će imati godišnji kapacitet od 63 milijarde kubičnih metara i ići će od Rusije do Turske ispod Crnog mora. Cjevovod će se nastaviti do čvorišta na tursko-grčkoj granici odakle će biti proširen na južnu Evropu.

Turski tok je pokrenut kao zamjena za Južni tok koji je Moskva prekinula u decembru 2014. godine, navodeći kao razlog "nekonstruktivni" stav Evropske unije o pitanju implementacije projekta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti