Srbija, BiH, Makedonija i Crna Gora tražit će od EU ukidanje rominga

20.06.2017. 08:15 / Izvor: SRNA
Srbija, BiH, Makedonija i Crna Gora tražit će od EU ukidanje rominga

Ministri zaduženi za telekomunikacije iz Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije postigli su jučer dogovor da Evropskoj komisiji upute pismo.

Ministri zaduženi za telekomunikacije iz Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije postigli su jučer dogovor da Evropskoj komisiji upute pismo u kome traže da se odluka o ukidanju rominga u zemljama EU proširi i na ove četiri zemlje.

U toku dana trebalo bi da bude usaglašen sadržaj i tekst pisma koje će biti upućeno potpredsjedniku Evropske komisije za jedinstveno digitalno tržište Andrusu Ansipu, saopšteno je iz Ministarstva trgovine turizma i telekomunikacija Srbije.

Pismo će potpisati ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić, ministar komunikacija i transporta BiH Ismir Jusko, ministar ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić i ministar za informaciono društvo i administraciju Makedonije Damjan Mančevski.

Ljajić je rekao da su se ministri četiri zemlje "za pet minuta" telefonom dogovorili o realizaciji ove inicijative.

"Mi smo svesni da realizacija neće biti ni jednostavna, ni brza, ni laka s obzirom na to da je i u okviru same EU usaglašavanje o ukidanju rominga trajalo punih 10 godina", rekao je Ljajić, prenose beogradski mediji. 

On je dodao da je slična inicijativa pokrenuta prije dvije godine, ali da ona tada nije prihvaćena. 

"Ne treba ni sada stvarati prevelika očekivanja, ali smatramo da bi, kao zemlje u procesu pridruživanja, i naši građani trebalo da imaju benefite koje koriste i građani EU. Uostalom, ova odluka važi i za zemlje koje nisu članice EU kao što su Norveška, Island i Lihtenštajn", dodao je Ljajić.

On je podsjetio da su Srbija, BiH, Crna Gora i Makedonija prije tri godine potpisale sporazum o međusobnom snižavanju cijena rominga, zahvaljujući kojem se već tri godine postepeno snižavaju cijene usluga rominga u regionu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti