Crna Gora pozdravlja odluku Hrvatske da odustane od povećanja pristojbi

11.08.2017. 07:46 / Izvor: Fena
Crna Gora pozdravlja odluku Hrvatske da odustane od povećanja pristojbi

Crnogorska ministrica gospodarstva Dragica Sekulić pozdravila je u četvrtak odluku hrvatske vlade o ukidanju spornih odredbi.

Crnogorska ministrica gospodarstva Dragica Sekulić pozdravila je u četvrtak odluku hrvatske vlade o ukidanju spornih odredbi pravilnika kojim su se povećale pristojbe za kontrolu uvoznog voća i povrća, te dodala da je teško procijeniti štetu nastalu njihovim uvođenjem.

Sekulić je u Podgorici rekla novinarima kako je Crna Gora od početka podržavala dijalog glede tog pitanja, kao i da nije planirala uvođenje bilo kakvih protumjera.

"Ono na čemu smo inzistirali cijelo vrijeme je da domaći proizvođači u Hrvatskoj trebaju imati jednak tretman kao i proizvođači u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini i ostalim zemljama regije", rekla je Sekulić.

Crnogorska ministrica ocijenila je da se veoma dobrom pokazala regionalna inicijativa da na vrijeme upozore kolege iz Hrvatske da su ušli u jedan rizičan proces kršenja pravila i propisa u tom području, čime su narušili konkurenciju i pokušali na taj način promovirati domaće proizvođače.

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske donijelo je odluku da izmijeni pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća, pri čemu će cijena naknade ponovo biti 90 kuna. Odluka na snagu stupa u petak. Sekulić je navela da, prema podacima Monstata (Zavoda za statistiku), izvoz voća i povrća iz Crne Gore prema zemljama Europske unije (EU) iznosi  oko 3,5 milijuna eura.

"Štetu koja je nastala od 15. srpnja do danas nije lako procijeniti jer nije lako napraviti razliku šta od robe ide samo za Hrvatsku, a što je preko nje izvoženo prema ostalim zemljama EU-a", precizirala je Sekulić.

Ona je rekla da su privrednici, kako je saznala iz komunikacije s njima, tražili alternativne rute za izvoz svoje robe tako da su izvozili robu preko Mađarske, a ne preko Hrvatske, koja bi im bila zemlja ulaska u EU i koja bi ih dočekala s takvom vrstom troška. Ona je dodala da joj je izuzetno drago što nije bilo potrebe za uvođenjem bilo kakvih mjera i instrumenata ni od Crne Gore ni drugih država.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti