Slovenska oporbena ljevica: Vlada treba planirati kupnju Mercatora

25.10.2017. 07:42 / Izvor: Fena
Slovenska oporbena ljevica: Vlada treba planirati kupnju Mercatora 

Predsjednik slovenske Udružene ljevice (ZL) Luka Mesec izjavio je u utorak da bi Slovenija trebala otkupiti Mercator.

Predsjednik slovenske Udružene ljevice (ZL) Luka Mesec izjavio je u utorak da bi Slovenija trebala otkupiti Mercator, a onda ga restrukturirati i sanirati, kako bi gospodarstvo izbjeglo negativne utjecaje krize u posrnulom koncernu Agrokor, u čijem je vlasništvu najveći slovenski trgovinski lanac.

Kako javlja Hina, Mesec je u utorak na konferenciji za novinare kazao kako je vlada bolje trebala reagirati na krizu u Agrokoru te da bi trebalo imati plan da država otkupi Mercator, uz koji je vezano 200 000 radnih mjesta u Sloveniji. Prijedlog da vlada donese takav plan Mesec namjerava iznijeti u četvrtak na parlamentarnom odboru za gospodarstvo, a smatra da bi o cijeloj problematici odnosa Agrokora i Mercatora te planovima države za mogući otkup Mercatora trebao raspravljati parlament na izvanrednoj sjednici.

Slovenija bi prema sadašnjoj cijeni dionice Mercatora na burzi mogla kupiti taj trgovački lanac za 200 milijuna eura, restrukturirati ga i sanirati u roku šest godina, a onda vlasnički preoblikovati tako da bi ga kao zadrugu preuzeli njegovi dobavljači. Otkup Mercatora bi, po riječima Meseca, za Sloveniju predstavljao manji trošak kad se ta sredstva za moguću kupnju usporede s potencijalnom gospodarskom štetom koju bi izazvalo moguće "gašenje" Mercatora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti