"Srpski tok" gradiće gasovod iz Turske

27.01.2018. 10:26 / Izvor: SRNA
'Srpski tok' gradiće gasovod iz Turske

Preduzeće "Južni tok" koje je bilo formirano zbog projekta istoimenog gasovoda kroz Srbiju, uskoro će biti preimenovano u "srpski tok".

Preduzeće "Južni tok" koje je bilo formirano zbog projekta istoimenog gasovoda kroz Srbiju, uskoro će biti preimenovano u "srpski tok" i sa novim imenom gradiće trasu za gas od Bugarske do Srbije, piše "Blic".

Izvor lista navodi da su preimenovanje kompanije, kao i njeni novi zadaci, dogovoreni između državnog rukovodstva Srbije i Rusije.

Sagovornik lista napominje da će i ruski "Gasprom" izdvojiti određena sredstva za podršku firme "srpski tok", a procjene su da bi gasovod kroz Srbiju koštao nešto više od sto miliona evra.

List navodi da će se zbog ovakvih planova preduzeće "Srbijagas" zadužiti kratkoročnim kreditom od 15 miliona evra, a taj novac je namijenjen za dodatno uvećanje kapitala.

Tako će umjesto gašenja kompanije, koja je fomirana 2011. godine zajedno sa ruskim "Gaspromom" zbog izgradnje "južnog toka", ona biti finansijski osnažena i ponovo aktivirana.

Drugim riječima, piše list, "srpski tok" će se pojaviti u svojstvu glavnog izvođača radova druge trase gasovoda "Turskog toka", odakle bi od 2019. godine trebalo da se Srbija snabdijeva gasom.

Iz srpskog čvorišta gas koji prolazi ispod Crnog mora će se isporučivati i za druge zemlje jugoistočne Evrope, jer ukrajinska trasa više neće biti u funckiji.

Iz "Srbijagasa" nisu željeli zvanično da komentarišu saznanja "Blica", dok stručnjaci tvrde da je dobro što se pokreću aktivnosti kako bi se izgradio alternativni gasovod.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti