Dugovi veći od vrijednosti koncerna

11.06.2018. 09:51 / Izvor: Oslobođenje
Dugovi veći od vrijednosti koncerna

Više od 150 Agrokorovih kompanija vrijedi oko 2,5 milijardi eura, dok su dugovi tri puta veći i iznose 7,6 milijardi eura.

Izvanredna uprava Agrokora objavila je konačnu procjenu vrijednosti kompanija u sklopu koncerna Agrokor prema kojima će se računati naplata i otpis potraživanja vjerovnika. Vjerovnike čekaju veliki otpisi, prognozira se. Potvrđeno je, naime, da je vrijednost kompanija znatno manja od dugova. Više od 150 Agrokorovih kompanija vrijedi oko 2,5 milijardi eura, dok su dugovi tri puta veći i iznose 7,6 milijardi eura. Procjena vrijednosti obuhvatila je ukupno 140 kompanija, od kojih je 77 u postupku izvanredne uprave uz još Mercator Grupu koja uključuje 15 ovisnih društava.

ZAVRŠNA PROCJENA

Prema završnoj procjeni za Agrokorove vjerovnike najviše vrijedi Jamnica, koja je procijenjena na 495 milijuna eura, slijede zatim još tri kompanije čija je vrijednost veća od 200 milijuna eura, a to su Ledo (281 milijun eura), Belje (276 milijuna eura) i Konzum (209 milijuna eura). Najviše vrijedi Mercator, više od 876 milijuna eura, ali za kompanije koje nisu pod izvanrednom upravom (uz Mercator to je naprimjer i Frikom) procijenjena vrijednost nije umanjena za dugove, odnosno kreditne obveze. Kako se pojašnjava, ukupne kreditne obveze svih Agrokorovih kompanija izvan Hrvatske, a koje nisu pod izvanrednom upravom iznose oko milijardu eura. Kada se ovaj iznos oduzme od konačne procjene vrijednosti koncerna Agrokor koja iznosi 3,47 milijardi eura, dolazi se do spomenutih 2,5 milijardi eura koje će ostati za raspodjelu među vjerovnicima. Agrokorovi vjerovnici su u postupku izvanredne uprave prijavili 58 milijardi kuna potraživanja, a izvanredna uprava je priznala oko 41 milijardu kuna tih potraživanja. Kako se navodi, prema planu raspodjele punu naplatu duga mogu očekivati osigurani kreditori Agrokora koji posjeduju zaloge u imovini u vrijednosti od 530 milijuna eura, kao i financijeri roll-up kredita u vrijednosti od 1,06 milijardi eura.

VJEROVNIKE, PROGNOZIRA SE, ČEKAJU NOVI OTPISI

Što se tiče neosiguranih vjerovnika poput financijskih kreditora, dobavljača, imatelja mjenica, pristajanjem na otpis Agrokorovih dugova oni ne gube nepovratno svoj novac, jer će u zamjenu za dio potraživanja dobiti dionice Agrokorovih kompanija koje im duguju. Pritom se konstatira da će za većinu kreditora stupanj naplate duga ovisiti o poslovnom uspjehu novog Agrokora, to jest kompaniji čije će dionice posjedovati jer ako novi Agrokor bude uspješno poslovao, oni će kao vlasnici dionica imati priliku naplatiti značajan dio duga. U kontekstu sve bliže nagodbe s vjerovnicima koja se očekuje u zakonskom roku do 10. 7. do kada je na snazi tzv. lex Agrokor, hrvatski državni mediji prenose informaciju o tome da ruska državna Sberbank ne namjerava uskoro prodati svoj udio u Agrokoru, već će sačekati za njih povoljne uvjete.

NAJVEĆI KREDITOR

Citira se izjava predsjednika uprave Sberbanka Hermana Grefa po kojoj Sberbank kao najveći kreditor Agrokora (više od milijardu eura) ne planira u bližoj budućnosti prodavati svoj udio u ovom koncernu. U sklopu citata izjave sa konferencije za novinare u povodu godišnje skupštine dioničara, navodi se da je Gref podsjetio da je zagrebački sud u cijelosti priznao dug koncerna Agrokor prema toj banci pa će Sberbank dobiti oko 40 posto dionica Agrokora i 18 posto u Mercatoru. Sberbank neće ujediniti te udjele te, iako postoji potražnja, neće u bližoj budućnosti prodavati svoj udio u Agrokoru. Tada ćemo kompanije u regiji prodati po povoljnijim uvjetima za nas, navode se Grefove riječi. Prema istim izvorima, i druga ruska državna banka VTB, koja je također kreditirala Agrokor, očekuje da bi nakon nagodbe mogla imati oko 10 posto vlasništva u Agrokoru iako se dosad neslužbeno smatralo da je udio koji bi VTB trebao dobiti četiri do pet posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti