Zapadnom Balkanu je potreban master plan u oblasti energetike

11.09.2018. 08:40 / Izvor: SRNA
Zapadnom Balkanu je potreban master plan u oblasti energetike

Zemlje zapadnog Balkana imaju iste prioritete - sigurnost snabdijevanja, diversifikaciju izvora, konkurentno tržište.

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić vjeruje da je zemljama Jugoistočne Evrope potrebna jaka međusobna saradnja, kao i master plan u funkciji energetske bezbjednosti.

Antić, koji je u Solunu učestvovao na Energetskom forumu za Jugoistočnu Evropu, na poziv grčkog kolege Jorgosa Statakisa, istakao je da zemlje zapadnog Balkana imaju iste prioritete - sigurnost snabdijevanja, diversifikaciju izvora, konkurentno tržište, veće učešće obnovljivih izvora energije.

"Malo je verovatno da svaka sama ispuni sve te zahteve", ocijenio je Antić, napominjući da je zapadni Balkan energetski zavisan i decenijama pati od nedostajuće infrastrukture.

On je dodao da su zemljama zapadnog Balkana prioriteti izgradnja i finansiranje alternativnih pravaca snabdijevanja, ali da treba imati na umu da su takvi projekti skupi i da, po pravilu, nemaju komercijalne efekte, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike Srbije.

"Živimo u vremenu u kome je energetika odavno prestala da bude ekonomska tema i postala geopolitičko pitanje, koje duboko zadire u bezbednost svih država", naveo je on.

Na sastanku, održanom u okviru foruma, ministara energetike Srbije, Grčke, Bugarske i Izraela istaknuto je da Srbija s punim pravom ima velika očekivanja od izgradnje gasovoda "Turski tok", te da je otvorena za sve dodatne izvore snabdijevanja.

Učesnici sastanka, kojem je prisustvovao i podsekretar Departmana za energetiku SAD, zajednički su konstatovali da se zemlje zalažu za diversifikaciju i demonopolizaciju snabdijevanja svim ključnim energentima.

Antić je naglasio da posebno sa bugarskom koleginicom ima intenzivnu saradnju, budući da je u toku realizacija projekta gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske.

On je dodao da među resornim kolegama Srbije, Grčke i Bugarske postoji saglasnost da je potrebno da se radi na svim onim projektima koji zavise od ovih zemalja, a to su prije svega interkonekcija između Grčke i Bugarske /IGB/, kao interkonekcija između Bugarske i Srbije /IBS/.

"Interkonekcija Niš-Dimitrovgrad je naš najvažniji projekat, koji realizujemo zahvaljujući grantu EU u iznosu od 49,6 miliona evra", napomenuo je Antić. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti