Saradnja privreda Kantona Sarajevo i kineskog grada Daliana

14.01.2020. 07:43 / Izvor: Akta.ba
Saradnja privreda Kantona Sarajevo i kineskog grada Daliana

Ovaj susret iskorišten je za razmjenu informacija o nacionalnim privredama i izvoznim mogućnostima.

U okviru svoje posjete Kantonu Sarajevo, delegacija privrednika kineskog grada Daliana, predvođena Wang Yi, zamjenicom generalnog direkora Ureda za poslove sa inozemstvom Grada Daliana, uz prisustvo predstavnika Ambasade Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovine, posjetila je 13. januara 2020. godine Privrednu komoru Kantona Sarajevo, gdje su sa predsjednikom Komore Muamerom Mahmutovićem i njegovim saradnicima razgovarali o mogućnostima saradnje sa domaćom privredom.

Ovaj susret iskorišten je za razmjenu informacija o nacionalnim privredama i izvoznim mogućnostima. Dalian je grad i luka kineske pokrajine Liaoning i, sa oko sedam miliona stanovnika, danas predstavlja važan industrijski centar i jedan od najbogatijih gradova u Kini.

Kao interesantna polja saradnje pomenuta su izgradnja infrastrukture, nekretnine, prehrambena industrija, tradicionalna medicina, turizam, ali i druge oblasti. Gosti su izrazili interesovanje za domaće projekte iz različitih grana privrede i pozvali privrednike Kantona Sarajevo da im predoče svoje poslovne ideje.

 

Kako je istaknuto tokom sastanka ukupna vanjskotrgovinska razmjena Kantona Sarajevo sa svijetom za prvih deset mjeseci 2019. godine ostvarena je u iznosu od 5.240 miliona KM. Od ukupne robne razmjene Kantona Sarajevo sa svijetom 371 milion KM, tj. 7%, odnosio se na razmjenu sa Kinom. U Kinu je u ovom periodu izvezeno robe u vrijednosti od 3,6 miliona KM, dok je ukupna vrijednost uvezene robe iz ove azijske države iznosila 367,6 miliona KM. U odnosu na I-X 2018., uvoz u Kanton Sarajevo iz Kine povećao se za 5,7% dok se istovremeno izvoz smanjio za 34,4%.

Imajući u vidu ove pokazatelje, konstatovano je da postoji potreba intenziviranja međusobnih odnosa na planu ekonomske saradnje, a time i vanjskotrgovinske razmjene.

Izražena je spremnost da se upriliči uzvratna posjeta Dalianu, na čelu sa privrednim delegacijama dvaju gradova, te ozvaničenje poslovne saradnje u vidu potpisivanja sporazuma.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti