trolejbusi

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Sarajevo dobija 35 novih trolejbusa

Prvi trolejbus će u Sarajevo biti isporučen u januaru 2022. godine, dok se isporuka svih 25 očekuje do proljeća.

02.12.2021. 15:26 / Izvor: Akta.ba

U okviru ugovora za nabavku novih 25 trolejbusa sa firmom BKM Holding, danas je ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta, u prisustvu premijera KS Edina Forte i predstavnica EBRD-a i EIB-a Manuele Naessl i Sandrine Friscia, potpisao Ugovor za nabavku dodatnih 10 trolejbusa sa istom bjeloruskom kompanijom.

Trolejbusi su opremljeni najsavremenijom opremom, u šta su se predstavnici Vlade Kantona uvjerili pri službenoj posjeti Minsku, nakon što je proizveden prvi sarajevski trolejbus. 

"Naša nedavna posjeta Minsku omogućila nam je da se uvjerimo u kvalitet i sigurnost novih trolejbusa. Nakon analiziranja stanja sa trenutnim vozilima, pregovora koje smo imali pri toj posjeti, te podrške EBRD-a i EIB-a, odlučeno je da ćemo nabaviti i dodatnih 10 trolejbusa, odnosno ukupno njih 35, koji će vožnjom bez kontaktne mreže moći zamijeniti i autobuske linije, čime ćemo znatno promijeniti sliku javnog prevoza u kantonu, ali i unaprijediti kvalitet života svih nas", rekao je ministar Šteta, nakon potpisivanja Ugovora.

Prvi trolejbus će u Sarajevo biti isporučen u januaru 2022. godine, dok se isporuka svih 25 očekuje do proljeća. Isporuka novih 10 trolejbusa na sarajevskim ulicama se očekuje u septembru sljedeće godine. 

"U toku je revolucija u javnom prevozu. Potpuno zanavljamo vozni park. Trolejbusi su prvi na redu. Kvalitet života u Sarajevu će se narednih godina poboljšati zbog unapređenja javnog prevoza. Ovo je prvi od mnogih koraka", istakao je premijer Forto.

EIB i EBRD su opredjeljeni ka projektima koji Bosnu i Hercegovinu približavaju ciljevima Zelene agende EU. 

"Drago mi je vidjeti da se ulaganjima EBRD-a i EIB-a izravno mijenjaju životi ljudi na bolje, nabavkom modernijih i sigurnijih trolejbusa. Današnje potpisivanje ovog ugovora predstavlja izvrsnu i uspješnu saradnju sa Kantonom Sarajevo i radujem se nastavku zajedničkog rada u budućnosti. Svaka pojedinačna akcija prema boljim okolišnim uvjetima važna je i približava Bosnu i Hercegovinu ciljevima Zelene agende EU, pružajući bolje uvjete života ljudima u Kantonu i državi", istakla je Sandrine Friscia, predstavnica  EIB-a za BiH i Crnu Goru. 

Manuela Naessl, direktorica Ureda EBRD-a u BiH istakla je kako je najveći ekološki izazov u Sarajevu kvalitet zraka, a ključni načini za rješenje tog problema su smanjenja gužvi i čistiji i zeleniji saobraćaj. 

"EBRD podržava Kanton Sarajevo da investira u javni prevoz, sa krajnjim ciljem da grad ima moderniji, efikasniji i zeleniji prevoz za građane i da se smanje gužve. Sve investicije koje finansiramo poboljšat će kvalitet zraka smanjenjem emisije izduvnih gasova vozila i podrškom prelaska sa dizel automobila koji zagađuju okoliš", zaključila je Naessl. 

Nabavka trolejbusa je provedena u skladu sa pravilima i procedurama EBRD-a, a ukupna vrijednost ugovora za nabavku svih 35 niskopodnih trolejbusa iznosi 19,5 miliona eura.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti