SASE prvi put iza Banjalučke berze

10.01.2011. 09:58 / Izvor: Nezavisne novine
SASE prvi put iza Banjalučke berze

Sarajevska berza ostvarila je u 2010. godini ukupan promet od 108,5 miliona KM, upola manje nego godinu dana ranije, što je dovelo do toga da prvi put ima manji godišnji promet od Banjalučke berze.

Na redovan promet dionicama otpada oko 60,8 miliona KM, promet obveznicama iznosio je 26,3 miliona KM, dok ostalo čine javne ponude, vanredne i posebne aukcije, te vanberzanska trgovina, pišu "Nezavisne novine".

Izvršni direktor Sektora nadzora i trgovine SASE Almir Mirica rekao je da su svi indeksi zabilježili gubitak vrijednosti - BIFX je pao za 17,31 odsto, SASX-30 za 15,61 i SASX-10 za 10,35 odsto.

To je mnogo lošije nego na berzama u okruženju, s obzirom da je glavni indeks Zagrebačke berze CROBEX u 2010. godini porastao za 5,33 odsto, dok je indeks Beogradske berze BELEKS15 pao za 1,81 odsto.

"Rezultati u 2010. godini svakako ne daju razloge za zadovoljstvo, ni u pogledu prometa, ni u pogledu kretanja cijena. Međutim, rastući značaj obveznica u ukupnom prometu pokazao je da je tržište `žedno` sigurnih vrijednosnih papira, što je i generalan trend u svijetu u kriznim vremenima", konstatovao je Mirica.

Ahmed Hodžić, predsjednik Udruženja berzanskih posrednika FBiH i direktor brokerske kuće FIMA, kaže da su rezultati SASE alarmantni.

"Sve berze u regionu, pa i Banjalučka, imale su rast vrijednosti indeksa ili blaži pad, samo su indeksi SASE u dvocifrenom minusu. Ispada da smo mi crna rupa regije", kaže Hodžić te kao jedinu svijetlu tačku navodi obveznice, kojima je prometovano u skladu s očekivanjima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti