Sastanak s ministrom Delićem: Obrtnici predložili ukidanje podjele po djelatnostima

22.01.2021. 08:02 / Izvor: Akta.ba
Sastanak s ministrom Delićem: Obrtnici predložili ukidanje podjele po djelatnostima

Ministar Delić rekao da će dio nameta biti umanjen.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić održao je radni sastanak sa predsjednikom Obrtničke komore Kantona Sarajevo Naserom Idrizagićem i sekretarom ove komore Kemalom Isanovićem.

Na početku sastanka je konstatovano da je situacija u obrtničkim djelatnostima veoma teška, jer u njima trenutno ima veliki broj zatvorenih obrta, kao posljedica pandemije COVID-19 oboljenja.

S obzirom da među najteže pogođene subjekte usljed pandemije koronavirusa spadaju obrtnici, a od kojih je njih 80% direktno ili indirektno vezano za turizam, kao i da je kasnila podrška Vlade što je uzrokovalo zatvaranje jednog broja obrta i gubitak radnih mjesta, jedno od naših primarnih ciljeva bit će podržati obrtnike i olakšati im poslovanje”, kazao je ministar Delić. 

Dodao je i da će im dio nameta biti umanjen, najavio subvencioniranje otvaranja novih obrta, te podršku njihovim privrednim aktivnostima, kroz odgovarajuće programe Ministarstva, a koji će se usaglašavati s predstavnicima Obrtničke komore KS.

 “Stari zanati su dio naše kulture, predstavljaju i važan segment turizma. Nastavit ćemo ih poticati, kao što je to i bila praksa prethodnih godina, a u skladu s budžetskim mogućnostima i u većim iznosima. Pružit ćemo i podršku promociji starih zanata u osnovnim i srednjim školama. Novo vrijeme i okolnosti zahtijevaju i modernizaciju dobrog dijela obrtničke djelatnosti. Spremni smo podržati projekte koji prave iskorak u kontekstu digitalizacije poslovanja, savremenih načina reklamiranja i razvoja online prodaje", naglasio je ministar Delić.

Na sastanku je najavljeno i da će se nastaviti sufinansiranje troškova plata u svrhu očuvanja radnih mjesta prema utvrđenim kriterijima.

Istaknuto je i kako će se svi problemi koje imaju privrednici na području KS rješavati preko kriznog štaba za ekonomska i privredna pitanja u kojem će biti predstavnici Privredne i Obrtničke komore KS, sindikata, udruženja poslodavaca i Udruženja freelancera, navodi se u saopćenju Službe za protokol i press KS .

Predstavnici komore su, obzirom da Skupština Kantona Sarajevo donosi Zakon o komunalnim taksama, ukazali na različite iznose komunalnih taksi koje plaćaju obrtnici - frizeri, automehaničari, monteri centralnog grijanja, građevinari, knjigovođe, itd..., te dali prijedloge da Ministarstvo privrede pokrene inicijativu ukidanja podjele obrtnika po djelatnostima i da, kako i stoji u Zakonu o komunalnim taksama, svi obrtnici plaćaju jednak iznos ove takse od 50 KM. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti