Stižu prve narudžbe: U Jelahu proizvedena prva bosanska CNC mašina

30.05.2018. 11:52 / Izvor: Akta.ba

U narednom periodu firma će imati vlastiti projektni biro za izradu CNC strojeva, te je do kraja godine planirano zaposlenje dodatnih pet radnika.

Poslije tri mjeseca konstruisanja i četiri mjeseca rada stručnjaci firme Procassa iz Jelaha kod Tešanja proizveli su prvu CNC mašinu u BiH.

Kako je za poslovni portal Akta.ba kazao Mehmed Husaković, direktor kompanije ovo je bio veliki izazov za sve okupljene oko projekta jer su se upustili u izazov da kompletnu mašinu konstruišu i elektronski riješe.

"Od prvog starta mašina je kako smo i zamislili radila bez greške", kaže Husaković, pojašnjavajući kako je bilo mukotrpno, a bila su potrebna i znatna financijska sredstva za projekat. "Uspjeli smo lično od svojih sredstava i pomoći jednog broja prijatelja da završimo projekat, iako je većina bila skeptična."

Firma je dobila i prve narudžbe nekoliko mašina.

Husaković kaže kako se radi o jako kvalitetnim mašinama, koje koštaju upola manje i koje ništa ne zaostaju u radu i kvalitetu od onih plaćenih od 20.000 do 50.0000 eura.

U narednom periodu firma će imati vlastiti projektni biro za izradu CNC strojeva, te je do kraja godine planirano zaposlenje dodatnih pet radnika.

 

Inače, Procassa-Fischer iz Jelah je sestrinska firma sa Prodomo-montaža firmama u Saveznoj Repulici Njemačkoj i Republici Hrvatskoj, a koje imaju dugogodišnju tradiciju u izradi izometričnih sistema,  sa upotrebom savremenog strojarskog spajanja i samom izradom cjevovoda.

Menadžment gore navedenih firmi je prepoznao povoljni poslovni ambijent u Bosni i Hercegovini, preciznije Općini Tešanj, te registrovao firmu u Općini Tešanj 2016. godine, a koja je zvanično sa radom startova krajem 2017. godine.

Cilj firme jeste pružanje podrške sestrinskim firmama u navedenim državama te odgovoraranje na poslovne zahtjeve domaćeg tržišta u sljedećim uslugama: rezanje najsavremenijim CNC strojevima metalnih pozicija do 6000 puta 2000 mm, motanje na presama do 3000 mm i debljine 8 mm pozicija i izrada najsavremenijim aparatima za varenje konstrukcija od metala.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti