Svečano potpisan ugovor o izgradnji mosta na rijeci savi kod Gradiške

16.07.2019. 14:29 / Izvor: Akta.ba
Svečano potpisan ugovor o izgradnji mosta na rijeci savi kod Gradiške

Naglašavamo da je izvođač radova izabran na međunarodnom tenderu koji je raspisalo preduzeće Hrvatske ceste d.o.o. iz Zagreba.

Svečano potpisivanje Ugovora za prvu fazu projekta Okučani – granica Bosne i Hercegovine, koji podrazumijeva izgradnju mosta na granici preko rijeke Save, održano je 16.07.2019. godine, u sjedištu Hrvatskih cesta u Zagrebu.

U ime investitora, ugovor su potpisali Josip Škorić, predsjednik Uprave preduzeća Hrvatske ceste d.o.o. i Saša Dalipagić, zamjenik ministra u Ministarstvu transporta i komunikacija Bosne i Hercegovine.

U ime izvođača radova, Zajedničkog preduzetništva (Joint Venture – JV) „Integral Inženjering a.d., Đuro Đaković Montaža d.o.o. i Zagreb-Montaža d.o.o“, ugovor je potpisao Dragan Jevtović, izvršni direktor za tehničke poslove u preduzeću Integral inženjering.

Naglašavamo da je izvođač radova izabran na međunarodnom tenderu koji je raspisalo preduzeće Hrvatske ceste d.o.o. iz Zagreba.

Vrijednost ugovorenih radova je 19.540.997,00 eura (bez PDV) ili 38.218.868,00 KM (bez PDV), a predviđeno je da radovi traju 30 mjeseci.

Most, rasponske dužine 128 + 170 + 128 = 426 m, ukupne širine 22,6 metara i težine nosive čelične konstrukcije od 4.650 t, će imati četiri kolovozne trake, po dvije u svakom smijeru.

Inače, međudržavni most na rijeci Savi zapadno (uzvodno) od Gradiške je dio evropskog priključnog transverzalnog putnog pravca E-661 koji povezuje Split sa Banjalukom, Viroviticom i Balatonom (Mađarska), odnosno već izgrađeni autoput Banja Luka – Gradiška (pušten u upotrebu 2011. godine) sa budućom brzom cestom granica – Okučani – Virovitica – Balaton.

Izgradnja mosta je dio ukupnih radova na izgradnji funkcionalne putne cjeline na dionici granica – Okučani, koja, pored ostalog, uključuje autoput punog profila na strani Republike Srpske (BiH), četverotračnu  brzu cestu na strani Republike Hrvatske, dva odvojena granična prelaza i prilazne puteve. Po završetku radova, ova putna cjelina će omogućiti brži promet ljudi i roba, omogućiće nesmetano i efikasno obavljanje poslova kontrolnim organima, te će omogućiti normalano odvijanje života u, sada propterećenoj, Gradišci, saopšteno je na stranici Integral inženjeringa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti