UGAŠENI RAČUNI

"Integral inženjering" podnio zahtjev za skidanje s crne liste

03.04.2024. 08:56 / Izvor: N1
integral

Integral inženjering” jedna je od firmi sa crne liste SAD kojoj su ovih dana ugašeni računi u komercijalnim bankama.

"Integral inženjering" jedna je od firmi sa crne liste SAD kojoj su ovih dana ugašeni računi u komercijalnim bankama.

Iz ove firme za N1 kažu kako su im neke od banaka već ugasile račune, dok su ih druge obavijestile da će to učiniti u narednom periodu.

Inače, ova firma je u februaru prošle godine podnijela zahtjev za ukanjanje sa crne liste OFAC-a.

"U ovom procesu 'Integral inženjering' zastupa renomirana i referentna advokatska kancelarija iz Vašingtona i vjerujemo u veoma brzo pozitivno rješenje budući da smo podnijeli dokaze po svim traženim pitanjima", kazali su navodeću da dokazi, uz ostalo uključuju detaljne informacije o poslovanju “Integral inženjeringa” od 2006. godine, te o promjenama u vlasničkoj i menadžerskoj strukturi Integrala nakon što je Slobodan Stanković, osnivač i direktor Integrala, preminuo 07.02.2023.godine, “ali nažalost još uvijek nije izbrisan sa OFAC liste”.

Iz "Integral inženjeringa" ističu kako su svjesni ozbiljnosti situacije nastale stavljanjem firme pod sankcije SAD i uticaja na njeno poslovanje i reputaciju. Ova kompanija trenutno realizuje 11 projekata u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj.

"Mreža korisnika naših usluga, podugovarača, dobavljača roba, pružalaca usluga i slično uključuje oko 900 pravnih lica, od čega više od 500 iz cijele Bosne i Hercegovine sa više od 10.000 direktno angažovanih radnika", naveli su hvaleći se i kako zapošljavaju Srbe, Bošnjake, Hrvate, Slovence, Albance, Turke i kako 45% najvišeg rukovodstva čine žene.

"Tačno je da su neke banke zatvorile račune Integrala, a da su neke najavile mogućnost zatvaranja računa. Očekujemo da nam vlasti Republike Srpske i Bosne i Hercegovine omoguće normalno poslovanje", istakli su naglašavajući da nemaju zaduženja kod EBRD-a, Svjetske banke ili drugih međunarodnih finansijskih institucija, “kako se to povremeno iznosi u javnosti”.

Nadaju se, tvrde, da će, do skidanja sa crne liste, biti pronađen način za nesmetano funkcionisanje kompanije. Takođe, negiraju da su ugrozili mir i Dejtonski mirovni sporazum.

"O našem radu govore naša dijela I autoputevi i objekti koje smo napravili širom ovog regiona. Smatramo da će situacija sa 'Integral inženjeringom' uskoro biti riješena na dobro svih nas – zaposlenih u našoj firmi, zaposlenih u firmama podizvođača, ali i na dobro privrede Republike Srpske i Bosne i Hercegovine", naveli su.

Podsjetimo, "Integral inženjering" je na crnoj listi OFAC-a završio u oktobru 2022. godine. Njenog tadašnji vlasnik i osnivač Slobodan Stanković Vašington je nazvao biznismenom bliskim Miloradu Dodiku, lideru SNSD-a, a koji je bivši vlasnik ATV-a, medija kojem su prethodno takođe uvedene sankcije.

SAD su Stankovića, teretile da je materijalno pomagao, sponzorisao ili pružao finansijsku, materijalnu ili tehnološku podršku ili robe/usluge Dodiku.

"Integral inžinjering" je stavljen na listu, jer je bio u vlasništvu ili pod kontrolom ili djelovao za ili u ime, direktno ili indirektno Stankovića.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti