Priština uplatila 90.000 dolara američkoj kompaniji za lobiranje

23.11.2019. 15:30 / Izvor: Nezavisne novine
Priština uplatila 90.000 dolara američkoj kompaniji za lobiranje

Akontacija u iznosu od 90.000 dolara transferisana je 17. oktobra.

Sa računa ministarstva spoljnih poslova u Prištini uplaćeno je 90.000 dolara američkoj kompaniji "Global Strategic Advisory".

Kako je objavljeno na stranici američkog Ministarstva pravde, novac je namijenjen lobiranju za interese Prištine u SAD.

Ministar spoljnih poslova u ostavci Bedget Pacoli izabrao je kompaniju "Global Strategic Advisory", u vlasništvu Jamesa Mengesa bliskog Rudiju Julianiju, bivšem gradonačelniku Njujorka, a sada advokatu američkog predsjednika Donalda Trumpa, da mu pomogne da se obrati američkim vladinim zvaničnicima i privrednicima u okviru lobiranja, javila je prištinska KTV.

Dokumenti tog sporazuma objavljeni su na sajtu Ministarstva pravde SAD, gdje je objavljivanje takvih sporazuma američkih kompanija sa strankama u drugim državama obavezno i javno, prenosi "Kosovo online".

U stavu devet sporazuma opisane su aktivnosti registrovane firme, a precizira se da će predstavnici "Global Strategic Advisory" posredovati u kontaktima između zvaničnika Vlade SAD i preduzeća iz te države sa vladom u Prištini.

U stavu 10 se pojašnjava da će prištinsko ministarstvo američka kompanija savjetovati o tome kojim bi se zvaničnicima SAD trebalo obratiti u različitim prilikama, kao i da će tumačiti njihove povratne informacije i odgovore.

Akontacija u iznosu od 90.000 dolara kompaniji transferisana je 17. oktobra.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti