Mercedes za tjedan dana napravio uređaj koji bi mogao zamijeniti respiratore

30.03.2020. 12:43 / Izvor: Index.hr
Mercedes za tjedan dana napravio uređaj koji bi mogao zamijeniti respiratore

Za manje od tjedan dana napravljeno je pomagalo za disanje koje može pomoći pacijentima da izbjegnu intenzivnu njegu, javlja BBC.

Za manje od tjedan dana napravljeno je pomagalo za disanje koje može pomoći pacijentima da izbjegnu intenzivnu njegu, javlja BBC.

Inženjeri sa Sveučilišta u Londonu radili su s kliničarima u londonskom UCLH-u i Mercedesu Formule 1 na izradi uređaja koji dostavlja kisik u pluća bez potrebe za respiratorom. Uređaji kontinuiranog pozitivnog tlaka u dišnim putovima (CPAP) već se koriste u bolnicama, ali ih je malo.

Kina i Italija koristile su ih za pomoć oboljelima od covida-19.

Četrdeset novih uređaja je isporučeno na ULCH i u tri druge londonske bolnice. Ako testiranja dobro prođu, Mercedes-AMG-HPP može dnevno proizvesti do 1000 takvih uređaja. Regulatorna agencija za lijekove i zdravstvene proizvode u Velikoj Britaniji već je dala odobrenje za njihovu upotrebu.

Kako uređaj radi?

Uređaj omogućuje neprekidan protok smjese zraka i kisika u usta i nos pacijenta. To se vrši pod pritiskom, što znači da pluća ostaju otvorena i tako se povećava količina kisika koji ulazi u njih.

Tako se smanjuje napor potreban za disanje, posebno kad su alveole oslabljene uslijed covida-19.

Za razliku od jednostavne maske za lice povezane s opskrbom kisikom, CPAP isporučuje zrak i kisik pod pritiskom, tako da mora postojati maska koja čvrsto stoji na licu pacijenta, preko usta i nosa, ili se izraditi prozirna kaciga nad glavom.

Ovo je manje invazivno od respiratora, za koje pacijenti moraju biti snažno sedirani i s umetnutom cijevi u dišnim putovima.

Doza opreza

Upotreba strojeva za CPAP u bolesnika sa zaraznim respiratornim infekcijama je pomalo kontroverzna jer bi svako malo curenje oko maske moglo raspršiti kapljice i tako zaraziti medicinsko osoblje”, kaže Duncan Young, profesor intenzivne njege.

Profesor Mervyn Singer rekao je da bi taj rizik mogao biti smanjen ako bi se pacijentu stavila kaciga.

Više od 2000 pacijenata zaraženih koronavirusom prima kisik pomoću uređaja CPAP u bolnicama u Lombardiji.

Andy Cowell, generalni direktor pogonskih pogona visoke performanse Mercedes-AMG, rekao je: "Zajednica Formule 1 pokazala je impresivan odgovor na poziv za podršku. S ponosom smo stavili svoje resurse u službu UCL-a za isporuku CPAP projekta uz najviše standarde i u najbržem mogućem roku".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti