Velika Britanija sklopila historijski trgovinski sporazum sa Japanom

11.09.2020. 15:27 / Izvor: SRNA
Velika Britanija sklopila historijski trgovinski sporazum sa Japanom

Očekuje se da će sporazum podići britansku trgovinu sa Japanom na nivo od 15,2 milijarde funti.

Velika Britanija saopštila je danas da je sklopila "historijski" trgovinski sporazum sa Japanom, što je prvi veliki dogovor ove vrste koji je London zaključio od formalnog napuštanja EU.

Britansko-japanski Sveobuhvatni sporazum o ekonomskom partnerstvu usaglašen je na principijelnom nivou u razgovoru putem video veze između britanskog ministra za međunarodnu trgovinu Liz Tras i japanskog ministra spoljnih poslova Tošimicua Motegija.

"Ponovo smo preuzeli kontrolu nad svojom trgovinskom politikom i nastavićeno da napredujemo kao trgovinska nacija izvan EU", napisao je na "Tviteru" premijer Boris Džonson, prenijela je agencija DPA.

Očekuje se da će sporazum podići britansku trgovinu sa Japanom na nivo od 15,2 milijarde funti, saopštila je britanska Vlada.

"Ovo je istorijski trenutak za Britaniju i Japan, pošto je ovo naš prvi trgovinski sporazum poslije Bregzita", saopštila je Trasova.

Sporazum će proći razmatranje u parlamentima dvije zemlje, a stupiće na snagu na kraju godine, kada Britanija raskine sve veze sa trgovinskim pravilima EU, navodi Vlada.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti