Japan odgodio odluku o puštanju radioaktivne vode u okean

24.10.2020. 11:03 / Izvor: Agencije
Japan odgodio odluku o puštanju radioaktivne vode u okean

Greenpeace navodi da kontaminirana voda sadrži radioaktivne supstance koje mogu oštetiti DNK ljudi.

Vlada Japana je odgodila odluku o ispuštanju filtrirane radioaktivne vode iz oštećene nuklearne elektrane Fukushima u more.

Ministar Horoshi Kajiyjama rekao je novinarima da Vlada ne planira donijeti odluku o tome šta da radi s više od 1,2 miliona tona filtrirane vode, kao što su ranije izvijestili mediji.

"Nismo u fazi kada možemo objaviti tačan trenutak donošenja odluke o tome kako da postupimo s vodom koja se čuva", kazao je on, dodajući da Vlada želi pažljivo riješiti to pitanje.

Obratio se nakon što su izvori iz Vlade prošle sedmice rekli da će u utorak donijeti odluku o ispuštanju vode, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju Kyodo.

U Japanu već godinama traju debate o tome šta uraditi s više od milion tona vode koja je korištena za hlađenje nuklearke koju je 2011. godine pogodio jak cunami.

Vlada tvrdi da je većina radioaktivnih izotopa uklonjena složenim procesom filtriranja, ali da se to ne odnosi na izotop tritij.

Aktivisti za zaštitu životne sredine suprotstavljaju se ovoj ideji, kao i ribari, koji tvrde da će potrošači odbijati kupovati proizvode iz te regije.

U izvještaju Greenpeacea se navodi da kontaminirana voda iz uništene nuklearne elektrane sadrži radioaktivne supstance karbona-14, koje mogu oštetiti DNK ljudi.

Organizacija je japansku Vladu optužila da sugerira da je voda "filtrirana" i da "sadrži samo tritij".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti