Bečka energetska mreža investira u budućnost

14.12.2020. 14:49 / Izvor: Akta.ba
Bečka energetska mreža investira u budućnost

Sve veća potrošnja energije, napajanje iz fotonaponskih sistema i povećano punjenje e-automobila zahtijevaju nove investicije.

Više od dva miliona ljudi u Beču i okolini može se osloniti na pouzdano napajanje električnom energijom jer je ono, sa 99,99 posto sigurnosti napajanja, pouzdanije nego bilo gdje drugo u Evropi. Da bi tako ostalo, Bečka energetska mreža "Wiener Netze" započela je izgradnju nove trafostanice kod luke Albern koja bi trebala biti završena do 2023. godine.

Sve veća potrošnja energije, napajanje iz fotonaponskih sistema i povećano punjenje e-automobila zahtijevaju nove investicije.

"Ulaganja Bečke energetske mreže također su važna ako imate u vidu razvoj cijele regije izvan energetske budućnosti, mreže su također pokretač ekonomskog rasta, stvaraju radna mjesta i omogućavaju održive projekte", objašnjava član gradske vlade zadužen za privredu Peter Hanke.

Bečka energetska mreža uložit će do 2025. godine 1,5 milijardi eura u električnu energiju, daljinsko grijanje, plin i telekomunikacijske mreže. Od toga je 346 miliona eura planirano za projekte koji daju značajan doprinos zaštiti klime i održivosti.

Bečka energetska mreža "Wiener Netze" najveći je austrijski kombinirani mrežni operater za distribuciju električne energije, plina, daljinskog grijanja i telekomunikacije sa više od dva miliona korisnika u Beču, dijelovima Donje Austrije te Gradišće. Godišnja ulaganja za održavanje i proširenje mreža su veća od 300 miliona eura, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti