Bečki putnici među najpoštenijim u Evropi

07.01.2021. 14:36 / Izvor: Fena
Bečki putnici među najpoštenijim u Evropi

Kao i 2019. godine udio putnika koji se "švercaju" ostaje na jako niskom nivou, jednom od najnižih u Evropi.

Više od 100 revizora svakodnevno provjerava ispravnosti putničkih karata u sredstvima javnog prijevoznika "Wiener Linien". 

Tako su i protekle godine, uprkos pandemiji, na svim stanicama i u vozilima kontrolisane karte. U 2020. godini se samo dva posto putnika vozilo "na crno". Kao i 2019. godine udio putnika koji se "švercaju" ostaje na jako niskom nivou, jednom od najnižih u Evropi. 

Od marta protekle godine, koronavirus je izmijenio navike kretanja. Uposlenici "Wiener Linien" su se prilagodili novonastaloj situaciji i prilikom kontrola održavali sigurnosnu udaljenost. U toku 2020. izvršeno je 3,1 milion provjera, dok ih je 2019. godine bilo oko 4,9 miliona. Putnici koji nisu posjedovali važeću kartu kažnjeni su iznosom od 105 eura. Ukoliko kaznu nisu platili na licu mjesta, iznos se povećao na 115 eura, prenosi Eurocomm PR Sarajevo. 

Putnici "Wiener Linien-a" se ubrajaju u najpoštenije u Evropi, čemu prije svega doprinosi odličan odnos cijene i učinka javnog prevoznika. Godišnja karta za javni prevoz u Beču košta 365 eura. U Berlinu je protekle godine oko tri posto putnika uhvaćeno bez važeće karte, u Hamburgu i Frankfurtu oko pet posto. U Parizu ta stopa iznosi čak 10 posto. 

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti