Kina bi već 2028. mogla postati najveća svjetska ekonomija

18.01.2021. 08:41 / Izvor: Akta.ba
Kina bi već 2028. mogla postati najveća svjetska ekonomija

Udio Kine u svjetskoj ekonomiji rastao je najbržim tempom ovog stoljeća.

Procjenjuje se da će se BDP druge najveće svjetske ekonomija, ove godine povećati za 8,2 posto. Kina će tako nastaviti da nadmašuje druge svjetske ekonomije, uključujući Sjedinjene Države, prema istraživanju ekonomista Bloomberga.

Kina je jedina velika ekonomija koja je izbjegla pad 2020. godine. Sada je na putu da preuzme od SAD-a poziciju vodeće svjetske ekonomije 2028. godine, rekao je Homi Kharas, zamjenik direktora za globalnu ekonomiju i razvojni program Instituta Brookings. To je dvije godine ranije nego što je ranije procijenio Institut.

Udio Kine u svjetskoj ekonomiji rastao je najbržim tempom ovog stoljeća. Statistike su pokazale da je globalna proizvodnja prošle godine pala za 4,2 posto, gurnuvši udio Kine na 14,5 posto po cijenama od 2010. godine.

Ekonomisti su istakli da Peking produbljuje ekonomske veze unutar Azije i Evrope i traži da domaća potrošnja pokrene njegovu sljedeću fazu rasta. Ove sedmice predsjednik Xi Jinping rekao je da su “vrijeme i situacija” na strani zemlje u novoj godini dok se Washington bori s domaćim previranjima.

"Pandemija bi mogla pomoći Kini da “učvrsti svoj položaj u globalnoj ekonomiji”, rekao je Ka Zeng, direktor azijskih studija na Univerzitetu u Arkansasu, za Bloomberg. Američke i evropske kompanije vjerovatno će se više usredotočiti na Kinu zbog „potencijala da ta zemlja bude jedini veliki izvor rasta u postpandemijskom svijetu“.

Već od ranije Kina je najveći svjetski izvoznik, a vrijednost kineskih pošiljki porasla je 3,6 posto u 2020. godini, prema službenim podacima. Ukupna svjetska trgovina vjerovatno se smanjila za 5,6 posto, prema procjenama UNCTAD-ovog tijela za trgovinu i razvoj, prenosi Biznisinfo.

U međuvremenu, Kina je vjerovatno vratila titulu vodeće svjetske destinacije za strana ulaganja, budući da se u zemlju do novembra 2020. slilo više od 129,5 milijardi dolara. Globalno se vjeruje da su tokovi stranih ulaganja u 2020. godini opali za 30-40 posto u odnosu na prošlu godinu, prema podacima UNCTAD-a.

Za globalnu ekonomiju nije važan samo rast Kine, već i obrazac njenog rasta. Kina nastavlja da teži ka većem oslanjanju na potrošnju za rast. Za ostatak svijeta, Kina će sve više postajati potrošač pored proizvodne uloge koju je dugo igrala ”, rekao je Chang Shu, glavni azijski ekonomist.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti