Moguć "povratak" inflacije

Nagli rast plata u Njemačkoj remeti planove ECB

24.05.2024. 08:21 / Izvor: Bloombergadria.com
EU

Bruto domaći proizvod će vjerovatno blago porasti u drugom kvartalu nakon što se neočekivano povećao između januara i marta.

Njemačke plate su naglo porasle na početku 2024. godine, zadajući glavobolju Evropskoj centralnoj banci dok odlučuje o tome da li je inflacija dovoljno usporila da bi mogla da smanji kamatne stope.

Ugovorene plate su porasle za 6,2 odsto u prvom kvartalu, saopštila je Bundesbanka ove nedjelje u svom mjesečnom izvještaju. To je premašilo procjene analitičara iz Bloomberg Economicsa, Citija i Morgan Stanleyja, iako ovaj iznos podrazumijeva jednokratne isplate kao kompenzaciju radnicima zbog naglog rasta troškova života.

Podaci stižu uoči željno iščekivanog izvještaja za cjelokupnu evrozonu. Postoji bojazan da će rast plata veći od očekivanog u najvećoj evropskoj ekonomiji doprinijeti tome da povratak inflacije na ciljanih dva odsto potraje.

"Svakako, još uvijek postoje rizici za fundamentalni proces dezinflacije", navodi Bundesbank.

"Rast plata bio je veći od očekivanog. Kao rezultat toga, jak pritisak na cijene usluga posebno bi mogao da potraje duže", navode.

Zvaničnici ECB ne sumnjaju da će troškovi zaduživanja biti smanjeni 6. juna, ali ne mogu da se obavežu o onome šta će se dalje dešavati. Oni kažu da će se prilikom odlučivanja voditi postojećim podacima. ECB očekuje da će inflacija doseći zacrtani cilj u drugoj polovini 2025. godine i da će za malo više od dvije nedjelje objaviti ažurirane projekcije.

Ali najnoviji podaci iz Njemačke ukazuju na to da će ukupan iznos za ugovorene plate u euvozoni porasti, povećavajući rizik da zvaničnici ECB poslije juna ipak ublaže monetarnu politiku manje nego što je predviđeno, rekao je Tomasz Wieladek, ekonomista u T. Rowe Price.

Depositphotos

"Ovo će biti izazov za ideju da će ECB u narednom periodu postepeno snižavati kamatne stope", rekao je on u saopštenju.

"Podaci o platama omogućiće Evropskoj centralnoj banci da na kraju znatno smanji kamatne stope. Ali u međuvremenu, sve dok aktuelni podaci ne budu podržali dodatna smanjenja kamata, ECB će morati da bude strpljiva", dodao je.

Greg Fuzesi iz JPMorgana ima slično mišljenje, upozoravajući da "podaci mogu podsjetiti pojedine donosioce odluka na nedavne teškoće u smirivanju inflacije, u čemu i skorašnja razočaranja u produktivnost takođe imaju udjela".

Rast potrošačkih cijena u Njemačkoj vjerovatno će se ubrzati u maju i zadržati se na nešto višem nivou u narednim mjesecima, saopštio je Bundesbank. Istovremeno, očekuje se da će ekonomija ubrzati tempo jer će veće plate pospješiti potrošnju i povratiti povjerenje u pogođeni sektor proizvodnje.

Njemački rast

Bruto domaći proizvod će vjerovatno blago porasti u drugom kvartalu nakon što se neočekivano povećao između januara i marta, saopštio je Bundesbank.

Bundesbank je upozorio da je za sada potražnja u proizvodnji i građevinarstvu i dalje slaba, zbog i dalje otežane globalne trgovine, većih troškova zaduživanja i povećane političke neizvjesnosti.

Oživljavanje industrijskog sektora koje zahtijeva unapređenje dobavljačkih lanaca najvjerovatnije se neće odraziti na porast proizvodnje sve do druge polovine ove godine. Međutim, sektor usluga će vjerovatno nastaviti da se oporavlja.

"Rastući realni raspoloživi prihodi domaćinstava vjerovatno će preovladati nad potrošačkom neizvjesnošću", navodi Bundesbank.

"Očekuje se daljnji rast kupovne moći jer se očekuje da će tržište rada ostati snažno, a plate će i dalje naglo rasti.", zaključuju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU