Pijesak postaje deficitaran resurs

09.03.2021. 13:20 / Izvor: B92
Pijesak postaje deficitaran resurs

Mi samo mislimo da pijeska ima svuda. Nikada nismo pomislili da možemo da ostanemo bez pijeska, a to je počelo da se dešava na nekim mjestima...

Jedna od svjetskih sirovina koja se najviše troši poslije vode i svakodnevnih egzistencijalnih potrepština za život klizi nam iz ruku, upozoravaju naučnici.

Oni tvrde da bi pijesak mogao da postane deficitaran resurs zbog velike potražnje.

"Mi samo mislimo da pijeska ima svuda. Nikada nismo pomislili da možemo da ostanemo bez pijeska, a to je počelo da se dešava na nekim mjestima", rekao je naučnik za klimu iz Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP), Paskal Peduci, na vebinaru koji je organizovala Čatam Haus tink-tenk organizacija.

On je napomenuo da je riječ o projekciji šta bi moglo da se dogoditi u narednoj deceniji ili otprilike u tom vremenskom periodu, ističući da ćemo, ako ne gledamo unaprijed i ne predviđamo stvari, imati ogromne probleme sa snabdijevanjem pijeskom, ali i sa planiranjem zemljišta, prenosi CNBC.

Peduci, koji je direktor UNEP-ovog Data informativnog centra o globalnim resursima sa sjedištem u Ženevi, uporedio je svjetsko upravljanje pijeskom sa „slonom u staklarskoj radnji“.

"Da li je vrijeme za paniku? Pa, to sigurno neće pomoći, ali vrijeme je da sagledamo i promijenimo našu percepciju o pijesku", rekao je on.

Prema riječima Peducija, potrošnja pijeska može se mjeriti samo indirektno kroz „vrlo, vrlo dobru“ korelaciju između upotrebe pijeska i cementa.

UN procjenjuju da se godišnje proizvede 4,1 milijardi tona cementa, u čemu prednjači Kina koja, kada je pijesak u pitanju, učestvuje sa skoro 60 procenata u današnjem građevinskom bumu.

Statistika pokazuje da je za proizvodnju jedne tone cementa potrebno deset tona pijeska. To znači da, samo za gradnju, svijet godišnje potroši otprilike 40 do 50 milijardi tona pijeska. Ta količina je dovoljna da se izgradi zid visok 27 metara koji bi svake godine obavio planetu.

Globalna stopa potrošnje pijeska se utrostručila tokom posljednje dvije decenije, djelimično zbog rasta urbanizacije i industrijalizacije i daleko premašuje brzinu kojom se pijesak prirodno nadoknađuje atmosferskim dejstvom vjetra i vode na stijene.

UNEP je ranije upozoravao na uspon „pješčane mafije“, navodeći da je poznato da takve grupe, sastavljene od građevinara, trgovaca i biznismena, djeluju u zemljama kao što su Kambodža, Vijetnam, Kenija i Sijera Leone, navodi CNBC

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti