WHO prati novu varijantu koronavirusa, nazvanu Mu

01.09.2021. 12:20 / Izvor: Fena
WHO prati novu varijantu koronavirusa, nazvanu Mu

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prati novu varijantu koronavirusa, nazvanu „Mu“, koja je prvi put identificirana u Kolumbiji u januaru.

 Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prati novu varijantu koronavirusa, nazvanu „Mu“, koja je prvi put identificirana u Kolumbiji u januaru, saopćila je kasno sinoć ta organizacija UN-a.

Nova varijanta, sa naučnim nazivom B.1.621, za sada je dobila klasifikaciju „varijanta koju treba pratiti“, navodi WHO u svom sedmičnom epidemiološkom biltenu o evoluciji pandemije koronavirusa, prenosi AFP.

Organizacija je precizirala kako ta varijanta ima mutacije koje bi mogle ukazati na rizik od rezistencije na vakcinu, te naglasila kako su potrebne dodatne studije o ispitivanju karakteristika tog soja korona virusa.

Svi virusi, uključujući i korona virus (SARS-CoV-2) vremenom mutiraju. Većina mutacija ima mali ili nikakav utjecaj na svojstva virusa.

Međutim, određene mutacije mogu uticati na karakteristike virusa, kao što su lakše širenje, težina simptoma ili efikasnost vakcine, lijekova i drugih alata za otkrivanje prisustva virusa.

Svjetska zdravstvena organizacija je od pojave koronavirusa i sojeva tog virusa odlučila da imenuje varijante po slovima grčkog alfabeta.

Trenutno su četiri soja korona virusa zabrinjavajuća, među kojima soj Alfa prisutan u 193 zemlje i Delta prisutan u 179 država, dok je pod nadzorom pet drugih sojeva od kojih je jedan i Mu.

Mu je prvi put otkriven u Kolumbiji u januaru, a kasnije u drugim zemljama Latinske Amerike i u Evropi.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti