G20 ne želi financijski pomagati siromašne zemlje u cijepljenju

07.09.2021. 08:07 / Izvor: HINA
G20 ne želi financijski pomagati siromašne zemlje u cijepljenju

Cjepivo se siromašnima trenutno šalje kroz inicijativu COVAX.

Ministri zdravlja država G20 su naglasili kako je potrebna veća pomoć siromašnijim državama u cijepljenju stanovništva protiv covida-19, no to nisu popratili konkretnim prijedlozima financijske pomoći. 

Italija, koja ove godine predsjeda skupinom dvadeset najrazvijenijih svjetskih ekonomija, nakon susreta je objavila da "Rimski pakt" uključuje politički dogovor o snažnijoj podršci siromašnim državama kojima će se slati dodatne doze cjepiva. 

"Razina nejednakosti u cijepljenju je prevelika i nije održiva", rekao je talijanski ministar zdravlja Roberto Speranza. 

"Ako dio svijeta ostavimo bez cjepiva, riskiramo nastanak novih sojeva koji će nas sve pogoditi. Naša poruka je vrlo jasna: nitko ne smije biti izostavljen u kampanji cijepljenja", dodao je Speranza. 

Cjepivo se siromašnima trenutno šalje kroz inicijativu COVAX koju podržavaju Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Svjetski savez za cjepiva i imunizaciju (GAVI). 

No, bogate države kritizirane su zbog navodnog stvaranja zaliha cjepiva dok se zemlje u razvoju bore s nabavom doza i imaju vrlo nizak udio cijepljenih. 

Deklaracija dogovorena u Rimu na 11 stranica ne spominje financijsku pomoć siromašnim državama, no Speranza je kazao kako bi se to moglo dogoditi na susretu ministara financija i zdravstva država G20 u listopadu. 

Putem COVAX-a je dosad u 139 siromašnih država poslano više od 230 milijuna doza cjepiva, pokazuju podaci GAVI-ja, što je daleko ispod određenog cilja od dvije milijarde doza do kraja 2021. godine. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti