U tajnim dokumentima države lobiraju za promjenu ključnog izvještaja o klimi

21.10.2021. 08:28 / Izvor: Fena
UN

Curenje dokumenata otkriva da su Saudijska Arabija, Japan i Australija među zemljama koje traže od UN-a da umanji potrebu brzog odmicanja od fosilnih goriva.

Dokumenti pod oznakom tajnosti u koje je BBC News imao uvid pokazuju  da određene zemlje pokušavaju promijeniti ključni naučni izvještaj o tome kako se boriti protiv klimatskih promjena.

Curenje dokumenata otkriva da su Saudijska Arabija, Japan i Australija među zemljama koje traže od UN-a da umanji potrebu brzog odmicanja od fosilnih goriva.

To također pokazuje da se neke bogate zemlje pitaju da li trebaju finansijski pomoći siromašnijim državama za prelazak na zelene tehnologije.

Ovo lobiranje dovodi u pitanje i sam samit o klimi COP26 koji će biti održan u novembru.

Dokumenti pokazuju da se zemlje povlače i ne pristaju na preporuke UN-a za akciju, samo nekoliko dana prije nego što će od njih na samitu biti zatraženo da se obavežu da će usporiti klimatske promjene i zadržati zaustavljanje globalnog zagrijavanja na 1,5 stepeni Celzijusa. 

Dokumenti koji su procurili sastoje se od više od 32.000 podnesaka koje su vlade, kompanije i druge zainteresovane strane poslale timu naučnika zaduženih da sastave UN-ov izvještaj osmišljen da objedini najbolje naučne dokaze o tome kako se boriti protiv klimatskih promjena.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti