Guterres: Vrijednosti Povelje UN-a nemaju rok trajanja

25.10.2021. 09:47 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
UN

Prvi čovjek Svjetske organizacije je u poruci rekao kako je UN nastao prije 76 godina kao nositelj nade za svijet koji je izranjao iz sjenke katastrofalnog sukoba.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres, povodom Dana UN-a, poručio je kako je solidarnost jedini put naprijed te kako vrijednosti na kojima se već 76 godina temelji Povelja UN – mir, razvoj, ljudska prava i mogućnosti za sve – nemaju rok trajanja.

Prvi čovjek Svjetske organizacije je u poruci rekao kako je UN nastao prije 76 godina kao nositelj nade za svijet koji je izranjao iz sjenke katastrofalnog sukoba.

Pozvao je ljude da se okupe kako bi odgovorili na velike izazove i radili na dostizanju ciljeva održivog razvoja.

Spasimo planetu i održimo riječ

"Tako što ćemo svakoj osobi, svugdje na svijetu, osigurati pristup vakcinama protiv COVID-19. Tako što ćemo štititi prava i dostojanstvo svih ljudi, posebno najsiromašnijih i najugroženijih, tako što ćemo nastojati da zaustavimo konflikte koji na našem svijetu ostavljaju ožiljke", kazao je on.

Guterres je dodao kako bi se trebali obavezati na borbu protiv klimatskih promjena kako bi spasili planetu i održati tu riječ.

"Danas, kad obilježavamo Dan UN-a, neka nas ovi ideali ujedine i podstaknu da u potpunosti ostvarimo obećanje, potencijal i nadu koju simboliziraju Ujedinjeni narodi", rekao je generalni sekretar Svjetske organizacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti