Pola njemačkih kompanija smanjuje investicije zbog skupe energije

25.04.2022. 08:53 / Izvor: Agencije
Industrija

Najmanje 40 posto njemačkih kompanija već osjeća posljedice poskupljenja energije, a gotovo pola njih planira zato smanjiti ulaganja.

Najmanje 40 posto njemačkih kompanija već osjeća posljedice poskupljenja energije, a gotovo pola njih planira zato smanjiti ulaganja, pokazala je anketa koju je objavio list Augsburger Allgemeine, na koju se poziva Reuters.

Gotovo 90 posto kompanija navelo je da će vjerovatno biti prisiljene podići cijene, a tri četvrtine njih planira više ulagati u energetsku efikasnost, navedeno je u anketi instituta ifo.

Četvrtina kompanija očekuje da će im cjenovni šok postati teret u drugoj polovini godine, svaka deseta razmatra mogućnost potpunog povlačenja iz poslovanja koje troši puno energije, a njih 14 posto razmatra mogućnost otpuštanja radnika.

Anketa je obuhvatila 1.100 kompanija, većinom u porodičnom vlasništvu, a naručila ju je Fondacija porodičnih kompanija.

"Trebaju nam mjere koje će korigirati poremećaje u tržišnom natjecanju i zaustaviti nagli rast cijena struje", smatra Rainer Kirchdoerfer, član uprave fondacije.

Njemačka vlada objavila je prošlog mjeseca paket mjera vrijednosti oko 16 milijardi eura kojima namjerava pomoći potrošačima s visokim troškovima energije i smanjiti ovisnost o ruskom plinu nakon ruske invazije na Ukrajinu.

U martu su tarife za plin i struju u novim ugovorima za domaćinstva u Njemačkoj dosegle rekordan nivo, a inflacija je zbog naglog rasta cijena prirodnog plina i nafte koji je potakla ruska invazija dosegla najviši nivo u  posljednjih 40 godina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti