Guterres: Bez ukrajinske i ruske proizvodnje nema rješenja krize s hranom

05.05.2022. 08:43 / Izvor: Agencije
poljoprivreda

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres izjavio je u Nigeriji da se problem globalne sigurnosti hrane ne može riješiti bez obnavljanja ukrajinske poljoprivredne proizvodnje i ruske proizvodnje hrane i đubriva.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres izjavio je u Nigeriji da se problem globalne sigurnosti hrane ne može riješiti bez obnavljanja ukrajinske poljoprivredne proizvodnje i ruske proizvodnje hrane i đubriva na svjetskom tržištu.

Prema njegovim riječima, ruska invazija na Ukrajinu uvećala je nestabilnost na finansijskim tržištima podizanjem cijena roba i uticanjem na logistiku, uz potencijalno remećenje ekonomskog oporavka od posljedica pandemije COVID-19 u mnogim zemljama, uključujući i Nigeriju, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

"Naša analiza pokazuje da rat u Ukrajini samo pogoršava stanje i pokreće trodimenzionalnu krizu koja razara globalne prehrambene, energetske i finansijske sisteme zemalja u razvoju", rekao je Guterres.

On dodaje i da "nema pravog rješenja za problem globalne sigurnosti hrane bez vraćanja poljoprivredne proizvodnje Ukrajine i proizvodnje hrane i đubriva Rusije i Bjelorusije na svjetsko tržište, uprkos ratu".

Guterres je istakao da je odlučan da pospješi dijalog kako bi pomogao u postizanju tih ciljeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti