Ifo: Inflacija "pojela" pandemijsku ušteđevinu Nijemaca

24.08.2022. 11:14 / Izvor: Agencije
EURE

Inflacija je izbrisala pandemijsku ušteđevinu Nijemaca, objavio je u utorak institut Ifo.

Inflacija je izbrisala pandemijsku ušteđevinu Nijemaca, objavio je u utorak institut Ifo, što će ekonomiju lišiti lične potrošnje u ulozi pokretača rasta do kraja godine, prenosi agencija Hina pozivajući se na dpa.

Domaćinstva u Njemačkoj uštedjela su između aprila 2020. i marta 2021. približno 70 milijardi eura više nego u prosječnoj godini, kazao je šef odjela za ekonomska istraživanja Ifo-a Timo Wollmershaeuser.

No, kako pokazuju bilanse banaka, potrošači od kraja prošle godine sve više troše tu štednju. Do kraja prvog ovogodišnjeg tromjesečja višak depozita gotovo se u potpunosti istopio, rekao je Wollmershaeuser.

"U drugom tromjesečju trend se nastavio gotovo nepromijenjenim tempom", rekao je, dodajući da je njegov glavni pokretač vjerojatno inflacija.

Potrošačke cijene i dalje snažno rastu, što znači da "lična potrošnja, nažalost, neće u ostatku godine djelovati kao privredni motor u Njemačkoj", procjenjuje taj ekonomist.

Potrošnja je ponovo snažno porasla u prvim mjesecima ove godine, uprkos visokoj inflaciji, ali "od sredine godine mnogi vodeći pokazatelji otkrivaju jasan učinak prigušivanja", zaključio je.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti