Guterres pozdravio nastavak provedbe sporazuma o izvozu žitarica

17.11.2022. 11:17 / Izvor: Fena
Brod

Foto: Fena

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija saopćio je u četvrtak da pozdravlja dogovor svih strana da produže sporazum o izvozu žitarica.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija saopćio je u četvrtak da pozdravlja dogovor svih strana da produže sporazum o izvozu žitarica kako bi se organizirao izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda iz njenih južnih crnomorskih luka.

Sporazum, prvobitno postignut u julu, stvorio je zaštićeni morski koridor i imao je za cilj ublažiti globalne nestašice hrane omogućavanjem nastavja izvoza iz tri luke u Ukrajini, velikom proizvođaču žitarica i jestivog ulja.

"Pozdravljam sporazum svih strana da nastave žitnu inivcijativu kako bi organizirali siguran izvoz žitarica, prehrambenih prozvoda i gnojiva iz Ukrajine", navodi generalni sekretar UN-a Antonio Guterres u saopćenju objavljenom u četvrtak.

Guterres je naglasio da su UN također “potpuno predane uklanjanju preostalih prepreka izvozu hrane i gnojiva iz Ruske Federacije” - dio sporazuma koji Moskva smatra ključnim.

Od jula je oko 11,1 miliona tona poljoprivrednih proizvoda isporučeno brodovima, među kojima 4,5 miliona tona kukuruza i 3,2 miliona tona brašna.

Cijene brašna na čikaškoj berzi pale su nakon vijesti da će značajni sporazum biti produžen za 1,6 posto na 8,04 dolara po bušelu, dok su cijene kukkuruza pale za 0,7 posto na to 6,60 dolara po bušelu.

Nagli pad isporuka hrane brodovima iz Ukrajine nakon ruske invazije u februaru imao je značajnu ulogu u ovogodišnjoj krizi globalnih cijena hrane, prenosi Reuters.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti