Zbog krijumčarenja konjskog mesa uhićena 41 osoba

06.12.2022. 09:31 / Izvor: Agencije
konjsko meso

Europol i španjolska Guardia Civil zajednički su razotkrili ilegalnu prodaju konjskog mesa neprikladnog za konzumaciju, ali i ilegalne klaonice.

Europol i španjolska Guardia Civil zajednički su razotkrili ilegalnu prodaju konjskog mesa neprikladnog za konzumaciju, ali i ilegalne klaonice. Meso kojem se ne može ući u trag prodavano je na španjolskom, ali i belgijskom, njemačkom i talijanskom tržištu.

Uhićena 41 osoba

Istraga je dovela do otkrića velike kriminalne mreže koja je povezana s brojnim kaznenih djelima uključujući prijevaru s hranom, pranje novca i krivotvorenje dokumenata. Osumnjičeni su imali različite funkcije: od onih koji su klali životinje bez potrebnih kontrola do osoba koje su se bavila transportom, veterinara koji su davali lažne dokumente i mesara koji su prodavali meso neupotrebljivo za prehranu.

Falsificirali su dokumente i tako onemogućili sljedivost konjskog mesa. Ukupno je uhićena 41 osoba, od kojih je 35 uključenih u kriminalne poslove. Obuhvaćeno je i šest tvrtki koje su involvirane u ovaj slučaj, a uhićenja je bilo i u Belgiji. Tijekom racija u Španjolskoj zaplijenjeno je pola tone ovog mesa neprikladnog za konzumaciju.

Milijunske zarade i zlostavljanje životinja

Europol navodi da su konji nabavljani u Španjolskoj po vrlo niskoj cijeni od 100 eura po životinji. Nisu bili namijenjeni tržištu hrane, ali je dobit bila velika. 

Ilegalni trgovci su imali kompletan pogon i počeli izvoziti meso na druga tržišta u Europi. Španjolska policija je otkrila tajne objekte i pronašla 80 konja koji su bili zlostavljani i zdravstveno zanemareni zbog nedostatka veterinarske kontrole. Bili su smješteni u neadekvatnim objektima s lošim uvjetima i nedostatkom vode i hrane, što predstavlja značajan rizik za razvoj zoonoza.

Kriminalci su za jednu ilegalnu pošiljku dobivali 35.000 eura, s procijenjenim prometom od 4,5 milijuna eura na logističkoj strani. Ostvarena je nezakonita dobit od oko 1,5 miliuna eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti