Istražiti nove mogućnosti

Šefica WTO-a: Zemlje ne bi trebale trgovati samo s istomišljenicama

20.01.2023. 08:34 / Izvor: Agencije
Ngozi Okonjo-Iweala

Svijet bi trebao istražiti nove mogućnosti za trgovinu, izjavila je čelnica Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Ngozi Okonjo-Iweala.

Svijet bi trebao istražiti nove mogućnosti za trgovinu, izjavila je čelnica Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Ngozi Okonjo-Iweala, upozorivši trgovinske blokove da ne ograničavaju saradnju samo na zemlje istomišljenice.

Američka ministrica finansija Janet Yellen poručila je krajem prošle godine da bi nabavne lance trebalo preusmjeriti iz Kine u tržišno orijentirane zemlje, poput Indije, saževši taj prijedlog u pojam friend-shoring.

Njemačka je odlučila analizirati ulaganja domaćih kompanija u Kini kako bi umanjila njenu privlačnost za poslovanje, ali prijedlozi ministarstva ekonomije naišli su na otpor u poslovnim krugovima, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Možemo samo upozoriti da Njemačku ne bi trebalo udaljavati od Kine”, rekao je u oktobru Markus Jerger, čelnik Udruženja Mittelstand, koja predstavlja više od 900 hiljada malih i srednjih kompanija, žilu kucavicu najvećeg evropske ekonomije.

Poziv na oprez

“Greška je kočiti aktivnosti njemačke ekonomije u Kini, kao što ministarstvo ekonomije želi ili pokušava”, naglasio je Jerger.

Govoreći u četvrtak na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, šefica WTO-a pozvala je na oprez, naglasivši da bi trebalo istražiti više mogućnosti za trgovinu sa zemljama i regijama koje su do sada tavorile na rubovima svjetske trgovine.

“Ko je prijatelj? Niste baš sigurni da će onaj ko vam je danas prijatelj ostati to i sutra, vidjeli smo primjere takve situacije”, kazala je za Reuters u Davosu Okonjo-Iweala.

“Prijatelje ne biste trebali imati samo u Aziji, već i u Latinskoj Americi i Africi. Neke su zemlje tamo savršene za proširenje trenutno koncentrirane proizvodnje. Uvedite ih u lanac opskrbe (…)”, sugerirala je.

Nakon što su ruske oružane snage upale u Ukrajinu, zapadne kompanije povukle su se navrat-nanos iz Rusije koju su godinama, uz podršku svojih vlada, smatrale unosnim tržištem.

Sada su se “ohladile” i prema Kini, zbog tvrdnji o kršenju ruskih prava i sličnih prigovora.

Okonjo-Iweala priznaje da WTO mora izmijeniti svoje procese i institucije kako bi mogao učinkovito promovisati slobodnu trgovinu.

No, pozvala je trgovinske blokove da ne napuštaju WTO i njegov sistem temeljen na pravilima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti