Izdali upozorenje

Vlasti Italije upozorile građane na mogući cunami nakon zemljotresa u Turskoj

06.02.2023. 09:15 / Izvor: Agencije
italija

Vlasti u Italiji upozorile su na potencijalni rizik od cunamija na obali zemlje.

Vlasti u Italiji upozorile su na potencijalni rizik od cunamija na obali zemlje. Dužnosnici su pozvali građane u obalnim područjima da se presele u viša područja i pričekaju detaljnije informacije lokalnih vlasti.

Nadzorna služba Evropsko-mediteranskog seizmološkog centra rekla je Reutersu da procjenjuje rizik od cunamija.

U saopćenju objavljenom jutros stoji: "Na temelju podataka koje je obradio Ingv Centar za uzbunjivanje od cunamija (CAT), Odjel za civilnu zaštitu izdao je upozorenje na moguće valove cunamija koji će stići do talijanske obale nakon potresa magnitude 7,8 s epicentrom između Turske i Sirije u 02.17. Preporučuje se udaljiti se od obalnih područja, doći do viših obližnjih područja i pridržavati se uputa lokalnih vlasti.”

Zemljotres kojeg je američka geološka služba procijenila da je jačine 7,8 stepeni Richtera, pogodio je jug Turske i sjever Sirije, a osjetio se do Libana.

Prema dosadašnjim podacima u ove dvije države pogibnulo je 118 osoba, a više stotina je povrijeđeno. U toku je spašavanje, a Turska je zatražila međunarodnu pomoć u vidu službi za pretragu i spašavanje u urbanom području.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti