Generalni sekretar UN

Guterres: Napredak ka rodnoj ravnopravnosti nestaje pred našim očima

08.03.2023. 08:12 / Izvor: Fena
guterres

Napredak ka rodnoj ravnopravnosti "nestaje pred našim očima", rekao je generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres Komisiji za status žena.

Napredak ka rodnoj ravnopravnosti "nestaje pred našim očima", rekao je generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres Komisiji za status žena.

Obraćajući se ključnoj UN-ovoj grupi za ženska prava uoči Međunarodnog dana žena, 8. marta, Guterres je rekao da je rodna ravnopravnost "300 godina daleko" prema posljednjim procjenama UN Women, organizacije UN posvećene rodnoj ravnopravnosti i osnaživanju žena.

Guteress je naveo visoku stopu smrtnosti majki, prisiljavanje djevojčica na rane brakove i kidnapovanje i napad na djevojčice zbog pohađanja škole kao dokaz da se nada u postizanje rodne ravnopravnosti "udaljava".

U svom govoru Guterres nije spomenuo Iran, koji je u decembru izbačen iz 45-člane komisije zbog protesta nakon smrti Mahse Amini u pritvoru takozvane "policije za moral".

"Ženska prava se zloupotrebljavaju, ugrožavaju i krše širom svijeta", rekao je Guterres, posebno navodeći nekoliko zemalja, uključujući Afganistan, gdje su "žene i djevojke izbrisane iz javnog života".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti