50 firmi

Sindikat njemačkih prevoznika najavio štrajk za petak

19.04.2023. 11:02 / Izvor: Fena
Njemačka

Njemački sindikat EVG najavio je u srijedu nacionalni štrajk prevoznika za petak, a među pogođenim firmama je i nacionalni željeznički operater Deutsche Bahn.

Njemački sindikat EVG najavio je u srijedu nacionalni štrajk prevoznika za petak, a među pogođenim firmama je i nacionalni željeznički operater Deutsche Bahn.

Štrajk će uticati na 50 firmi i trajat će od 03.00 do 11 sati po lokalnom vremenu, saopćeno je iz željezničkog i saobraćajnog sindikata.

Putnici bi trebali biti spremni na kašnjenja i otkazivanja javnog prevoza, upozorava sindikat.

Visoka inflacija u najvećoj evropskoj ekonomiji podstakla je val štrajkova posljednjih mjeseci jer radnici traže veće plate kako bi nadoknadili sve veće troškove života.

Sindikat Verdi također je pozvao radnike sigurnosne kontrole na štrajk u tri aerodroma u četvrtak i petak. Hamburški aerodrom u utorak je saopćio da će zbog toga svi polasci biti otkazani ili će se odvijati bez putnika, a vjerovatno će biti time 'pogođeno' oko 80.000 putnika.

EVG, koji pregovara u ime 230.000 radnika, traži povećanje plata od 12 posto ili najmanje dodatnih 650 eura mjesečno.

Deutsche Bahn u državnom vlasništvu ponudio je povišicu od pet posto i jednokratne osplate do 2.500 eura, prenosi Reuters.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti