Izmještena u Kopenhagen

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zatvara kancelariju u Moskvi

16.05.2023. 08:39 / Izvor: SRNA
who

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da su njene članice u Evropi glasale za zatvaranje regionalne kancelarije u Moskvi.

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da su njene članice u Evropi glasale za zatvaranje regionalne kancelarije u Moskvi.

Države članice SZO Evrope od prošle godine razmatraju premještaj Evropske kancelarije za prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti van Rusije.

Rusko diplomatsko predstavništvo u Ženevi nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar odluke.

Prijedlog je dobio neophodnu većinu na posebnom sastanku kancelarije SZO za Evropu, saopštila je agencija UN. Kancelarija će biti izmještena u Kopenhagen, u Danskoj, najkasnije do 1. januara 2024., navodi se u zahtjevu.

Na istom sastanku, ruski saveznik Tadžikistan je tražio da kancelariju premjeste u tu države umjesto u Dansku, ali je većina članica glasala protiv.

Diplomate su ranije rekli Reutersu da je zatvaranje moskovske kancelarije zamišljeno kao politički korak ka daljim naporima Zapada da izoluje Rusiju i da se ne očekuje da će imati posljedice po Rusiju ili globalnu zdravstvenu politiku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti