najavljeno

Japan će započeti ispuštanje radioaktivne vode iz Fukushime već krajem augusta

07.08.2023. 12:00 / Izvor: Agencije
japan

Japan planira početi ispuštati pročišćenu radioaktivnu vodu iz nuklearne elektrane Fukushima uništene tsunamijem u ocean već krajem augusta

Japan planira početi ispuštati pročišćenu radioaktivnu vodu iz nuklearne elektrane Fukushima uništene tsunamijem u ocean već krajem augusta, izvijestio je u ponedjeljak japanski dnevnik Asahi Shimbun pozivajući se na neimenovane vladine izvore.

Objava će vjerovatno uslijediti nedugo nakon što se premijer Fumio Kishida sastane s američkim predsjednikom Joeom Bidenom i južnokorejskim predsjednikom Yoon Suk Yeolom u Sjedinjenim Državama sljedeće sedmice i objasni im sigurnost dotične vode, rečeno je, prenosi Reuters.

Japansko nuklearno regulatorno tijelo prošlog je mjeseca dalo odobrenje operateru elektrane Tokyo Electric Power da počne ispuštati vodu – za koju Japan i Međunarodna agencija za atomsku energiju kažu da je sigurna, ali obližnje zemlje strahuju da bi mogla kontaminirati hranu.

Koćarski ribolov trebao bi započeti u rujnu kod Fukushime, sjeveroistočno od Tokija, a vlada namjerava započeti s ispuštanjem vode prije početka ribolovne sezone, pišu novine.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti