Fumio Kishida

Japanski premijer pojeo ribu iz Fukushime kako bi dokazao da je sigurna

01.09.2023. 10:19 / Izvor: N1
Fumio

Premijer Japana, Fumio Kishida pojeo je sašimi napravljen od ribe ulovljene kod obale Fukušime, kako bi pokazao da je bezbjedna za konzumaciju.

Premijer Japana, Fumio Kishida pojeo je sašimi napravljen od ribe ulovljene kod obale Fukušime, kako bi pokazao da je bezbjedna za konzumaciju.

Iako je bilo kontroverzi, ne samo od ribara u tom području, oko puštanja vode iz elektrane, stručnjaci su je ocijenili bezbjednom. Kishida i tri ministra iz njegovog kabineta jeli su morske plodove ulovljene kod obale Fukušime u srijedu, uključujući iverak, hobotnicu i brancina i pokazali da se može jesti.

Japan je prošlog četvrtka počeo ispuštati pročišćenu radioaktivnu vodu iz nuklearne elektrane Fukushima Daiichi, više od 12 godina otkako je potres jačine 9,0 stepeni Rihterove skale kod obale japanskog ostrva Honšu izazvao topljenje u postrojenju.

Nakon topljenja, reaktor je hlađen vodom, stvarajući 1,3 miliona tona kontaminirane vode koja je od tada uskladištena na lokaciji. Ova voda je obrađena pomoću naprednog sistema za obradu tečnosti (ALPS) koji uklanja ovu radioaktivnost kroz niz hemijskih reakcija. Na kraju ovog procesa većina kontaminacije se uklanja.

Oni nisu u stanju da uklone tricijum – radioaktivni izotop vodika – iz vode, jer trenutno tehnologija ne može ukloniti njegove niske koncentracije iz velike vodene površine. Međutim, tricijum se takođe prirodno nalazi u našoj atmosferi i kiši, a prisutan je u višim nivoima u Tihom okeanu nego u koncentraciji u otpadnim vodama Fukušime.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti