vodeće svjetske ekonomije

Afrička unija dobila status stalne članice u G20

09.09.2023. 10:59 / Izvor: Agencije
samit

Afrička unija je dobila status stalne članice u G20, grupi 20 vodećih svjetskih ekonomija.

Afrička unija je dobila status stalne članice u G20, grupi 20 vodećih svjetskih ekonomija, saopćio je indijski premijer Narendra Modi, što daje dodatni zamah njegovoj težnji da se pruži “snažniji glas” Globalnom jugu, kao domaćinu ovogodišnjeg samita G20.

Saopćenje je uslijedilo na otvaranju vikend samita G20, koji dolazi u trenutku rastućeg globalnog razdora i uz odsustvo nekih ključnih igrača, što prijeti da onemogući postizanje konsenzusa o najtežim pitanjima, navodi AP, prenosi Tanjug.

Za članstvo Afričke unije, koju čini 55 država, postojala je široka podrška i ona je postala drugi regionalni blok u Grupi 20, poslije Evropske unije.

“Pozivam predstavnika Afričke unije da zauzme svoje mjesto kao stalni član G20”, saopćio je Modi koji se rukovao sa sadašnjim predsjedavajućim AU, predsjednikom Komorskih otoka Azalijem Assoumanijem, i srdačno ga zagrlio prije nego što ga je pozvao da sjedne za sto.

Modi je davanje glasa Globalnom jugu označio kao centralni dio ovogodišnjeg samita, a priključenje AU-a na samom početku skupa je snažan korak u tom pravcu.

Mnogo odsutnih

Na otvaranju samita, najmanje petina lidera G20 nije bila u New Delhiju. Predsjednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Xi Jinping odlučili su da ne dođu, španski premijer Pedro Sanchez nije mogao da prisustvuje jer je pozitivan na koronavirus, dok je predsjednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador takođe odlučio da propusti samit.

U New Delhi je stigao američki predsjednik Joe Biden, a američki zvaničnici nastojali su da umanje činjenicu da predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski nije pozvan da se obrati samitu G20, kao što je do sada činio, virtuelno ili lično, na sličnim međunarodnim forumima od napada Rusije na njegovu zemlju prije više od 18 mjeseci.

Rusija je na samit G20 poslala ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, dok Tursku predstavlja predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Samit G20, koju čine Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Njemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Južna Koreja, Turska, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i predstavnici Evropske unije, odnosno briselske administracije, održava se 9. i 10. septembra.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti