Užasavajući zločini

Grupa eksperata UN-a osudila izraelsko "kolektivno kažnjavanje" Pojasa Gaze

12.10.2023. 12:32 / Izvor: Fena
Gaza

Grupa nezavisnih eksperata Ujedinjenih nacija osudila je u četvrtak nasilje nad civilima u Izraelu i "kolektivnu kaznu" osvetničkih napada na Gazu.

Grupa nezavisnih eksperata Ujedinjenih nacija osudila je u četvrtak nasilje nad civilima u Izraelu i "kolektivnu kaznu" osvetničkih napada na Gazu.

Osuđujući "užasne zločine koje je počinio Hamas", grupa je navela da je Izrael pribjegao "neselektivnim vojnim napadima na već iscrpljeni palestinski narod Gaze".

"Živjeli su pod nezakonitom blokadom 16 godina, a već su prošli kroz pet velikih brutalnih ratova, za čije se žrtve i dalje ne zna", navodi se u saopćenju grupe, koja uključuje nekoliko specijalnih izvjestitelja UN-a.

"Ovo predstavlja kolektivno kažnjavanje. Ne postoji opravdanje za nasilje koje neselektivno cilja na nedužne civile, bilo od Hamasa ili izraelskih snaga. Ovo je apsolutno zabranjeno međunarodnim pravom i predstavlja ratni zločin", navode istražitelji.

Grupa je saopćila da uzimanje talaca u kontekstu neprijateljstava također predstavlja ratni zločin.

"Civili koje je zarobio Hamas moraju odmah biti oslobođeni, dok njihova sudbina i to gdje se nalaze u zatočeništvu moraju biti objavljeni", naglasili su stručnjaci.

Broj poginulih u Izraelu od subote je porastao na više od 1.300 ljudi. Većina su civili koje je Hamas ubio u svojim kućama, na ulicama ili na plesnoj zabavi.

Deseci izraelskih i stranih talaca vraćeni su u Gazu.

Izrael je u četvrtak saopćio da neće biti humanitarnog prekida opsade pojasa Gaze dok svi njegovi taoci ne budu oslobođeni, prenosi Reuters.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti