Razorne posljedice

UN kažu da Izrael upozorava polovinu stanovništva Gaze da se preseli na jug

13.10.2023. 08:15 / Izvor: Fena
Gaza

Ujedinjeni narodi su saopćili da ih je izraelska vojska obavijestila kasno u četvrtak da bi 1,1 milion Palestinaca u Gazi trebalo da se preseli na jug.

Ujedinjeni narodi su saopćili da ih je izraelska vojska obavijestila kasno u četvrtak da bi 1,1 milion Palestinaca u Gazi trebalo da se preseli na jug enklave u naredna 24 sata, pri čemu Palestinci strahuju da bi moglo biti prethodnica planiranoj izraelskoj kopnenoj ofanzivi nakon smrtonosnog napada militanata Hamasa, prenosi Reuters.

Zvaničnici UN-a u Gazi "bili su obaviješteni od strane njihovih oficira za vezu u izraelskoj vojsci da bi cjelokupno stanovništvo Gaze sjeverno od Wadi Gaze trebalo da se preseli u južnu Gazu u naredna 24 sata", naveo je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric u saopćenju u New Yorku.

"Ovo iznosi otprilike 1,1 miliona ljudi", dodao je Dujarric, ili skoro polovina od 2,3 miliona stanovnika Gaze. Područja sjeverno od Wadi Gaze uključuju grad Gazu, najveći grad enklave.

Dujarric je rekao da UN "smatra nemogućim da se takav pokret dogodi bez razornih humanitarnih posljedica".

Izraelska vojska nije odmah dala komentar na upozorenje, koje je stiglo dok je skupljala tenkove blizu granice Gaze i udarala enklavu zračnim udarima.

Ali, kako se čini da potvrđuje da se upozorenje dogodilo, izraelski ambasador u UN-u Gilad Erdan rekao je: "Odgovor UN-a na rano upozorenje Izraela stanovnicima Gaze je sramotan."

Erdan je rekao da bi se UN trebale fokusirati na osudu Hamasa i podržavanje prava Izraela na samoodbranu.

Salama Marouf, šef ureda za medije Hamasove vlade, rekao je da je upozorenje o preseljenju pokušaj Izraela "da emituje i prenosi lažnu propagandu, s ciljem da unese konfuziju među građane i naškodi našoj unutrašnjoj koheziji".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti