AL-SHIFA

Najveća bolnica u Gazi prestala s radom

13.11.2023. 07:25 / Izvor: Agencije
bolnica

Najveća bolnica u Gazi prestala je s radom, a broj smrtnih slučajeva među pacijentima raste.

Najveća bolnica u Gazi prestala je s radom, a broj smrtnih slučajeva među pacijentima raste, rekao je u  čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), dok se žestoki izraelski napadi nastavljaju na pojas pod kontrolom Hamasa, prenosi Reuters.

Bolnice na sjeveru palestinske enklave, uključujući kompleks al-Shifa, blokirane su od strane izraelskih snaga i jedva su u stanju brinuti se za one koji su unutra, s troje novorođenčadi mrtvih i još više u opasnosti zbog nestanka struje usred intenzivnih borbi u blizini, prema medicinskom osoblju.

Izrael kaže da se usmjerava na palestinske militante Hamasa koji su 7. oktobra pokrenuli smrtonosne napade na jugu Izraela i kaže da grupa ima komandne centre ispod i u blizini bolnica.

SZO je uspio razgovarati sa zdravstvenim radnicima u al-Shifi, koji su opisali "strašnu i opasnu" situaciju sa stalnom pucnjavom i bombardiranjem koji pogoršavaju ionako kritičnu situaciju, rekao je generalni direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Tragično, broj smrtnih slučajeva pacijenata se značajno povećao", rekao je on u objavi na X-u, ranije poznatom kao Twitter, dodajući da al-Shifa "više ne funkcionira kao bolnica".

Tedros se pridružio drugim najvišim zvaničnicima Ujedinjenih naroda u pozivu na hitan prekid vatre.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti