Novi trend

Skoro 40 odsto japanskih kompanija zapošljava ljude starije od 70 godina

22.11.2023. 14:22 / Izvor: Akta.ba
japan

Japanske kompanije sve više računaju na starije radnike kako bi popunili nedostatak radne snage i učinili poslovanje konkurentnijim.

Japanske kompanije sve više računaju na starije radnike kako bi popunili nedostatak radne snage i učinili poslovanje konkurentnijim.

Prošle godine je skoro 40% preduzeća -- udvostručeno više deceniju ranije -- dozvolilo zaposlenima da rade do 70 godina i više.

U sektoru građevinarstva i maloprodaje, radnici stariji od 65 godina činili su više od 10% radne snage.

Čini se da mnoge kompanije nemaju izbora, jer je nedavna slabost jena otežala zapošljavanje stranih radnika. Ipak, postoji nedostatak u zadržavanju starijih radnika, jer su oni skloniji nesrećama na poslu, a poslodavci moraju više raditi kako bi osigurali njihovu sigurnost.

"Osjećam se sigurnije u sebe nakon jednodnevnog rada.Sretna sam što sam korisna jer ne želim da budem društveno zaostala", rekla je Emiko Kumagai, 81, koja radi za kompaniju za maloprodaju elektronike Nojima u gradu Kawaguchi, sjeverno od Tokija.

Radeći četiri dana u nedjelji, radi sve od prevoza robe i kreiranja izloga do pomaganja kupcima.

Kumagai, koja se već 20 godina bavi prodajom kućne elektronike, počela je raditi u Nojima kada je imala 69 godina.

Nojima, koja je uklonila starosnu granicu za odlazak u penziju 2021. godine, sada zapošljava oko 30 radnika starih 70 ili više godina, uključujući troje koji imaju najmanje 80 godina.

Granice zasnovane na godinama nisu prikladne za ovo doba 100-godišnjeg života. Propust da se dobro iskoriste starije osobe je veliki gubitak", rekao je Yutaka Tajima, jedan od Nojiminih menadžera.

Procenat kompanija sa programima za zapošljavanje osoba starosti 70 i više godina više se nego udvostručio tokom decenije do 2022. godine na 39%, prema podacima Ministarstva zdravlja, rada i socijalne skrbi.

Odnos preduzeća sa obaveznim odlaskom u penziju od 65 ili više godina porastao je za 12 procentnih poena na 25% u istom periodu.

Nakon zakonske revizije 2013. godine, kompanije su dužne da zapošljavaju radnike do 65. godine ako zaposleni to žele.

Preduzeća koja su se u početku protivila promjeni iz straha od većih troškova sada se bore za zapošljavanje starijih radnika kako bi se izborili sa akutnim nedostatkom radne snage.

Prošle godine radno sposobno stanovništvo činilo je 59% stanovništva u Japanu, što je za 9 poena manje u odnosu na 2000.

S obzirom na poteškoće u obezbjeđivanju stranih radnika i zaustavljen rast učešća u radu žena sa malom djecom, poslodavci se moraju osloniti na starije osobe da nadoknaditi sve manji broj radnika starosti od 15 do 64 godine.

Od svih zaposlenih lica starosti 65 i više godina u 2022. godini iznosili su 6,39 miliona, što čini rekordnih 10,6 odsto, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova i komunikacija.

Odnos starijih radnika bio je visok u industrijama koje se suočavaju sa ozbiljnim poteškoćama u radu -- 15% za građevinarstvo i njegu i više od 10% za transport.

Oko 30% vozača taksija i autobusa u sektoru transporta bilo je starije od 65 godina.

Ukita Sangyo Kotsu, taksi operater u prefekturi Akita na sjeveru Japana, zapošljava oko 25 vozača, od kojih većina ima 65 ili više godina.

"Samo se jedna osoba prijavila na naše ponude za posao u dva mjeseca", rekao je Tadakatsu Ukita, predsjednik kompanije.

"S obzirom da se mlađi ljudi iseljavaju iz prefekture, ne možemo preživjeti bez starijih radnika.", kaže. 

Među 47 japanskih prefektura, Akita ima najveći omjer onih od 65 ili više u populaciji.

Prema Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj, osobe starije od 65 godina čine 7% radno aktivnog stanovništva u SAD-u i 4% u Njemačkoj, što je mnogo manje od 10,6% u Japanu.

Dok se broj starijih radnika povećava, nesreće na radnom mjestu također su u porastu.

Nesreće sa zaposlenima starijim od 60 godina iznosile su oko 38.000 u 2022., što je 26% više u odnosu na pet godina ranije i rastu tri puta brže od ukupnog prosjeka.

Ako poslodavci zanemare stvaranje sigurnog radnog okruženja za starije radnike, ukupna produktivnost bi mogla patiti.

"Kompanije moraju ulagati u automatizaciju i druga sredstva kako bi rad starijim osobama bio manje fizički zahtjevan", rekao je Takashi Sakamoto, analitičar Instituta Recruit Works.

Uprkos rastućoj potražnji za poslom, plate nisu porasle za sve starije radnike.

Prosječna plata porasla je 6% za radnike od 65 do 69 godina tokom decenije do 2022. godine, ali je pala za 9% za one od 70 ili više godina, prema Ministarstvu rada.

Dobri poslovi nisu uvijek dostupni radnicima u 70-im i više, koji tada moraju prihvatiti poslove koje mlađi radnici izbjegavaju zbog niske plaće i fizičkih poteškoća.

Da bi zemlja postala jaka i konkurentna, Japan treba da promoviše radno učešće među starijim radnicima. Ali da bi se to postiglo, vlada i industrija moraju blisko sarađivati ​​u stvaranju boljeg radnog okruženja za starije osobe.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti