Uhapšeno 11 osoba

Zaplijenili 260.000 litara maslinovog ulja: S čim su ga kriminalci miješali?

08.12.2023. 10:04 / Izvor: Agroklub
EUROPOL

Uhapšeno je i 11 kriminalaca, oduzeta četiri vozila te 91.000 eura u gotovini.

Jedanaest je osoba uhapšeno, a 260.000 litara "ekstra djevičanskog maslinovog ulja" zaplijenjeno u operaciji OPSON kojom je koordinirao Europol. Pokrenula ju je Španska civilna garda udruživši snage s talijanskim karabinjerima. Zaplijenjeno ulje nije prikladno za konzumaciju, stoji u saopćenju Europola. 

Krivotvorenje ekstra djevičanskog maslinovog ulja je uobičajeno, zbog čega je borba protiv takve prakse prioritet u provođenju zakona, a posebno u zemljama koje ga proizvode, naglašavaju. 

S ekstra djevičanskim miješali ulje za svjetiljke

Kriminalci su u ovoj prijevari koristili takozvano "lampante ulje", lošiju varijantu maslinovog, čime su razrijedili svoj proizvod, otkrili su istražitelji. Lampante maslinovo ulje odlikuje se povišenom kiselošću, nepoželjnim okusom i izrazito neugodnim mirisom zbog čega nije pogodno za konzumaciju. Sam pojam "lampante" potječe iz prošlosti kada se ono koristilo kao gorivo u uljanim svjetiljkama.

Europol u saopćenju ističe kako je splet različitih faktora, poput opće inflacije cijena, smanjene proizvodnje maslinovog ulja i sve veće potražnje, stvorio pogodno tlo za lažne proizvođače. 
"Miješanje maslinovog ulja potrošačke, s alternativama niže kvalitete omogućilo je kriminalcima da ponude konkurentne cijene pri ulasku u legalne snabdijevne lance. Ova nezakonita praksa ne samo da može uzrokovati rizik za javno zdravlje, već i narušiti povjerenje potrošača te uzrokovati daljnje ekonomske posljedice", poručuju. 

Nepravilno označeni proizvodi

Osim hapšenja i oduzimanja ulja, policajci su također zaplijenili četiri vozila i 91.000 eura u gotovini te raznu dokumentaciju. 

U talijanskim pokrajinama Siciliji i Toskani, istražitelji su pregledali tri tvornice ulja za koje se sumnja da su umiješane u nezakonite radnje. Prikupljeni su dokumenti i uzorci, a jedna je kompanija kažnjena zbog nepravilnog označavanja svojih proizvoda. 

Također, Europol je u Španiju poslao svoj mobilni ured kako bi se ubrzala usporedba izuzetih uzoraka maslinovog ulja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti