Politički skup stranke Braća Italije

Elon Musk: Naftu i gas ne treba demonizirati

18.12.2023. 11:59 / Izvor: Vijesti.ba
musk

Ne bi trebalo da demonizujemo naftu i gas na srednji rok, kaže Musk.

Nafta i gas ne bi trebalo da se demonizuju u srednjoročnom periodu, rekao je u subotu Elon Musk, osnivač proizvođača električnih automobila Tesla, ali je takođe rekao da je važno smanjiti emisije ugljenika da bi se očuvala planeta.

Musk je, govoreći na desničarskom političkom skupu koji je organizovala stranka Braća Italije italijanskog premijera Giorgia Melonia, rekao da je ekološki pokret otišao predaleko.

"Alarm za klimatske promjene je kratkoročno preuveličan, a ekološki pokret je možda otišao predaleko, uzrokujući da ljudi gube vjeru u budućnost.", rekao je.

Na ovomjesečnom klimatskom samitu COP28, predstavnici iz gotovo 200 zemalja složili su se da počnu sa smanjenjem globalne potrošnje fosilnih goriva kako bi spriječili najgore klimatske promjene, što je signal konačnog kraja doba nafte.

Musk je rekao da sebe smatra ekologom i dodao da je važno da, dugoročno gledano, industrije smanje milijarde tona ugljika koji uzimaju iz zemlje i ispuštaju u atmosferu sagorijevanjem fosilnih goriva.

"Ne bi trebalo da demonizujemo naftu i gas na srednji rok", dodao je on.

Upitan da li će njegove kompanije investirati u Italiju, Musk je rekao da je zabrinut zbog pada nataliteta u zemlji.

"Mislim da je Italija odlično mjesto za ulaganje, ali želim da naglasim da brinem zbog niske stope nataliteta. Ako radna snaga opada, ko će raditi u zemlji", on je rekao.

On je pozvao italijansku vladu da stvori podsticaje za porodice da imaju više djece, dodajući da se zemlja ne može oslanjati samo na imigracione tokove kako bi popunila prazninu.

Italija je u budžetu za narednu godinu izdvojila oko milijardu eura (1,09 milijardi dolara) za rješavanje demografske krize u zemlji.

Broj rađanja u Italiji prošle godine pao je 14. godinu zaredom i bio je najmanji od ujedinjenja zemlje 1861. godine.

Govoreći o društvenoj mreži X, Musk je umanjio zabrinutost zbog pada reklamiranja na platformi.

Platforma "već vidi povratak oglašivača", rekao je on.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti