NAJSNAŽNIJI POTRES

Najmanje 30 mrtvih u Japanu, mnogo kuća uništeno, 45 hiljada domova bez struje

02.01.2024. 09:46 / Izvor: Agencije
potres

Foto: Reuters

Snažni potres koji je na Novu godinu pogodio središnji Japan usmrtio je najmanje 30 ljudi, a potraga za preživjelima pod ruševinama se nastavlja.

Snažni potres koji je na Novu godinu pogodio središnji Japan usmrtio je najmanje 30 ljudi, a potraga za preživjelima pod ruševinama se nastavlja. Najmanje 45 tisuća domova je bez struje.

Razmjeri štete i broj žrtava dan nakon potresa su nejasni i dalje.

Podsjetimo, snažan potres pogodio je središnji Japan u ponedjeljak, uništio zgrade, prekinuo opskrbu električnom energijom u desecima tisuća domova i natjerao stanovnike nekih obalnih područja da se sklone na uzvisine. Potres preliminarne magnitude 7,6 izazvao je valove visoke oko jedan metar duž japanske zapadne obale i obala susjedne Južne Koreje.

Najsnažniji potres u više od 40 godina

Bio je to najsnažniji potres u regiji u više od četiri desetljeća, naveo je američki Geološki institut.

Kuće su uništene, izbili su požari, a vojnici su poslani da pomognu u spasilačkim operacijama, rekao je glasnogovornik vlade Yoshimasa Hayashi medijima.

Japanski premijer Fumio Kishida rekao je novinarima kasno u ponedjeljak da je uputio timove za potragu i spašavanje da učine sve što je u njihovoj moći da spase živote, iako je pristup pogođenom području otežan zbog blokiranih cesta.

Agencija carske obitelji priopćila je da će nakon katastrofe biti otkazan najavljeno novogodišnje pojavljivanje cara Naruhita i carice Masako u utorak.

Osjetljivi trenutak zbog nuklearki

Do potresa je došlo u osjetljivom trenutku za japansku nuklearnu industriju, koja se suočila sa žestokim protivljenjem dijela lokalnog stanovništava otkad su potres i cunami 2011. godine uzrokovali katastrofu nuklearne elektrane u Fukushimi.

Japan je prošli tjedan ukinuo operativnu zabranu nametnutu najvećoj nuklearnoj elektrani na svijetu, Kashiwazaki-Kariwa, koja je izvan pogona od cunamija 2011. godine.

Regulatorna nuklearna agencija rekla je da nisu potvrđene nepravilnosti u nuklearnim elektranama duž Japanskog mora.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti